Το μυστικό μακροζωίας των Ιαπώνων -που ως γνωστόν έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο- φαίνεται ότι αποκαλύπτει νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 15ετούς έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 92.915 Ιάπωνες (άνδρες και γυναίκες), ηλικίας 45-74 ετών, η συχνή κατανάλωση προϊόντων σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το μίσο και η σάλτσα σόγιας, μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ζήσει περισσότερο.

Μάλιστα, η έρευνα εξέτασε και την ποσότητα των τροφών που θα πρέπει να καταναλώνει κάποιος, προκειμένου να επωφεληθεί από τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι άνδρες που καταναλώνουν καθημερινά 50.2γρ. σόγια που έχει υποστεί ζύμωση έχουν 10% λιγότερη πιθανότητα να πεθάνουν την επόμενη 15ετία (14,8 χρόνια για την ακρίβεια), σε σχέση με όσους έτρωγαν μικρότερη ποσότητα. Για τις γυναίκες τα οφέλη είναι ανάλογα, όταν καταναλώνει τουλάχιστον 46.6γρ. σόγια που έχει υποστεί ζύμωση.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης, τα προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση είναι τόσο ωφέλιμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσια και σε κάλιο.

Βέβαια, οι ίδιοι σπεύδουν να σημειώσουν ότι μπορεί και άλλοι παράγοντες, που δεν έχουν ληφθεί υπόψη, να επηρεάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους και γι αυτό, συστήνουν την πραγματοποίηση περαιτέρω έρευνας για να τεκμηριωθεί η αιτιότητα μεταξύ προϊόντωνσόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση και μακροζωίας.