Μέχρι πρόσφατα οι γιατροί ήταν κάθετοι αναφορικά με τη σχέση του αλατιού και θεμάτων υγείας. Μια νέα έρευνα όμως έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα και μάς λέει ξεκάθαρα: Ξεχάστε όσα ξέρατε και ρίξτε… αλάτι!

Εδώ και περίπου 40 χρόνια, η οδηγία για το αλάτι ήταν να τρώμε λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, διαφορετικά θα έχουμε αποτελέσματα ανάλογα του καπνίσματος ή της έλλειψης άσκησης. Την ανατροπή κάνει έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Καρδιάς που υποστηρίζει πως το να τρώμε λίγο αλάτι προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη και άρα αύξηση του κινδύνου του διαβήτη, αλλά και άλλα προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως για παράδειγμα παχυσαρκία και κακή σεξουαλική ζωή. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε πως όταν οι άνθρωποι αφήνονται ελεύθεροι να τρώνε όσο αλάτι θέλουν, τείνουν να καταλήξουν σε περίπου ενάμιση κουταλάκι την ημέρα – μια ποσότητα πολύ λογική.

Σήμερα, η μέση κατανάλωση αλατιού είναι 2,4 γραμμάρια, την ώρα που οι Κορεάτες τρώνε 4 γραμμάρια την ημέρα και έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρτασης και καρδιακών στον κόσμο.