Δεν είναι λίγες οι έρευνες που αναφέρονται στις συνέπειες των λάθος διατροφικών επιλογών στην ποιότητα του ύπνου. Στα ευρήματα προστίθενται τα αποτελέσματα νέας έρευνας που συνδέουν την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού με διαταραχές στον εφηβικό ύπνο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο EClinicalMedicine και είναι ουσιαστικά η πρώτη που στηρίζεται σε διεθνή στοιχεία από τις εκθέσεις Global School-based Health Surveys του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το διάστημα 2009 – 2016, σύμφωνα με τον επικεφαλής Δρ Asad Khan, Επίκουρο Καθηγητή στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Queensland. Στην έρευνα συμμετείχαν 175.261 μαθητές ηλικίας 12 έως 15 ετών από 64 χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και της Ανατολικής Μεσογείου από όλες τις βαθμίδες βιοτικού επιπέδου. Τα αποτελέσματα έδειξαν τη σύνδεση της κακής ποιότητας ύπνου με τη διατροφή, με κάποιες διακυμάνσεις να προκύπτουν από το φύλο και την οικονομία της χώρας διαμονής. Το 7,5% από το σύνολο των εφήβων ανέφερε διαταραχές στον ύπνο σχετικές με άγχος, με μεγαλύτερη συχνότητα στα κορίτσια.

Οι πιθανότητες διαταραγμένου ύπνου αυξάνονταν αναλογικά με την κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών (με περιεκτικότητα σε καφεΐνη συνήθως) και πρόχειρου φαγητού, πλούσιο σε θερμίδες με φτωχή όμως θρεπτική αξία. Τα αγόρια που κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες κακού ύπνου από αυτούς που κατανάλωναν μία φορά, ενώ για τα κορίτσια αντίστοιχα οι πιθανότητας έφταναν το 49%.

Σε επίπεδο κατά κεφαλήν εισοδήματος, η παραπάνω σχέση διατροφής-ύπνου επιβεβαιώθηκε σε όλες τις χώρες εκτός από αυτές με φτωχή οικονομία, ενώ στις ισχυρότερες οικονομικά παρατηρήθηκε πως η μεγαλύτερη κατανάλωση αναψυκτικών σχετίστηκε με κακό ύπνο. Σε κάθε περίπτωση, τα κορίτσια με διαταραγμένο ύπνο εξαιτίας των διατροφικών τους επιλογών είχαν το προβάδισμα συγκριτικά με τα αγόρια.

Δείτε επίσης

10 αλήθειες που δεν σου λένε οι υπάλληλοι των fast foods

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το πρόχειρο φαγητό βοηθά στο αδυνάτισμα!

Βλαβερές μέχρι και οι συσκευασίες του πρόχειρου φαγητού