“Αυτό που βλέπετε, οφείλεται στα… μακαρόνια”, έλεγε η Ιταλίδα ηθοποιός Σοφία Λόρεν σε όλους όσοι σχολίαζαν την καλλίγραμμη σιλουέτα της και όλες οι γυναίκες της εποχής έσκαγαν από τη ζήλια τους! Και όχι άδικα, αφού τα μακαρόνια φέρουν τη φήμη πως είναι παχυντικά και ανθυγιεινά και μας φαίνεται αδιανόητο κάποιος να έχει αδύνατο σώμα καταναλώνοντάς τα. Και ας μην κοροϊδευόμαστε, όλοι μακαρονάδες είμαστε και η ιδέα πως ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά είναι “απαγορευμένο”, μάς κάνει να το λαχταρούμε ακόμη περισσότερο!

zymarika

Η επιστήμη πλέον δικαιώνει τη διάσημη ηθοποιό και μας δίνει το πράσινο φως για να απολαμβάνουμε τη μακαρονάδα μας χωρίς τύψεις, αφού, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Παχυσαρκίας στη Νέα Ορλεάνη, τον περασμένο Νοέμβριο, όσοι δεν μπορούν να αντισταθούν στα ζυμαρικά καταναλώνουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη σε σχέση με εκείνους που τα αποφεύγουν, προσλαμβάνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και οι φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα μπορούν και προσαρμόζονται καλύτερα σε διαιτητικές οδηγίες.

zymarika1

Κι αν ύστερα από τα παραπάνω, δεν έχεις κάνει ήδη κράτηση στο αγαπημένο σου ιταλικό εστιατόριο, μάθε και αυτό: Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Νταιάν Γουίλαντ, από την Εθνική Επιτροπή Ζυμαρικών της Αμερικής, οι νέες διατροφικές οδηγίες για τα έτη 2015-2020 ενθαρρύνουν την κατανάλωση όλων των τύπων σιτηρών, καθώς παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα ζυμαρικά μπορούν να αποτελέσουν δομικό συστατικό μιας καλής διατροφής, χάρη στη σπουδαία διατροφική τους αξία. Πιο συγκεκριμένα, τα μακαρόνια περιέχουν σημαντικούς υδατάνθρακες τους οποίους χρησιμοποιεί ο οργανισμός για ενέργεια, ενώ παράλληλα αποτελούν μία τροφή χαμηλή σε νάτριο και χοληστερόλη.