Η παχυσαρκία είναι ένα από σημαντικότερα ζητήματα στη σημερινή εποχή με ειδική μνεία να γίνεται και στην παιδική παχυσαρκία. Ωστόσο, με βάση ευρήματα νέας έρευνας προκύπτει ότι οι Έλληνες δεν αναγνωρίζουν την παχυσαρκία, ως ασθένεια αλλά ως ένα πρόβλημα που λύνεται με δίαιτα.

Ειδικότερα, σε έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2019, καταγράφηκε μια αισθητή έλλειψη γνώσης αναφορικά με τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ επιβεβαιώθηκε το γεγονός, ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι επηρεάζονται σημαντικά στην καθημερινότητά τους λόγω του προβλήματος με το βάρος τους.

Όπως είχε τονίσει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, ο Ευθύμιος Καπάνταης, πρόεδρος της ΕΙΕΠ, «υπάρχει επείγουσα ανάγκη να γίνει ευρύτερα αντιληπτό γιατί η παχυσαρκία είναι μια νόσος και ποιες είναι οι αιτίες και οι συνέπειές της».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης του υπερβάλλοντος βάρους, το 68% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είναι ενάντια στην ιατρική θεραπεία, κυρίως λόγω πιθανών παρενεργειών και επειδή δηλώνουν αντίθετοι στη φαρμακευτική αγωγή γενικά. Αντιθέτως, το 88% απάντησε πως αναγνωρίζει τη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση ως τις καλύτερες μεθόδους απώλειας βάρους.

Τα παραπάνω ευρήματα σχολίασε ο Γεώργιος Βαλσαμάκης, μέλος ΔΣ της ΕΙΕΠ: «Το αντικείμενο της παχυσαρκίας ως μέρος της ιατρικής κατάρτισης καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο και θα έπρεπε να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες στην κατανόηση της παχυσαρκίας από τους επαγγελματίες υγείας και στις ολοκληρωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να παρασχεθούν ως μέρος της ιατρικής φροντίδας προς τους ασθενείς».

Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Καπάνταης πρόσθεσε, πως «οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να κάνουν τη διαφορά με την καλύτερη ενημέρωσή τους για τη νόσο και καταβάλλοντας προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αναγκών και των ανησυχιών των ασθενών».

Διαβάστε ακόμη:
Η παχυσαρκία συνδέεται με τη γήρανση του εγκεφάλου

Η παχυσαρκία εξασθενεί τη γεύση;

Προσοχή! Η πολύωρη χρήση κινητού ενισχύει την παχυσαρκία