Ο κουρκουμάς είναι ένα καρύκευμα γνωστό εδώ και αιώνες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ της μόδας, καθώς ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των superfoods, που βοηθούν τον οργανισμό μας ποικιλοτρόπως. Αν επιθυμείτε να εντάξετε τον κουρκουμά στη ζωή σας, αυτό γίνεται εύκολα και απλά, χωρίς να αγοράζετε ειδικά βιολογικά προϊόντα που θα σας κοστίσουν αρκετά! Μπορείτε να αντλήσετε όλα τα οφέλη του καρυκεύματος από ένα απλό και γρήγορο ρόφημα με 2 μόλις υλικά, που ονομάζεται νερό με κουρκουμά.

Όπως φαίνεται και από το όνομά του, φτιάχνεται από νερό και κουρκουμά. Κι επειδή παρασκευάζεται από βραστό νερό, θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε τσάι κουρκουμά. Καταναλώνεται είτε ζεστό σαν αφέψημα, είτε σε θερμοκρασία δωματίου.

Πώς να παρασκευάσετε το νερό με κουρκουμά
Για να φτιάξετε το συγκεκριμένο ρόφημα, πρέπει να έχετε στο σπίτι σας κουρκουμά. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να τον βρείτε αφού υπάρχει στα περισσότερα σουπερμάρκετ είτε σε σκόνη είτε ολόκληρη η ρίζα. Βράστε πρώτα νερό στον βραστήρα ή σε ένα μπρίκι. Όσο περιμένετε να βράσει το νερό, βάλτε μια κουταλιά κουρκουμά σε μια κούπα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τρίψετε με έναν τρίφτη φρέσκια ρίζα κουρκουμά, αλλά  σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να σουρώσετε το μείγμα προτού το πιείτε. Αν αγαπάτε το λεμόνι, μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος λίγο χυμό φρέσκου λεμονιού. Αφήστε το παρασκεύασμα για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να το καταναλώσετε χλιαρό.

Τα οφέλη του κουρκουμά

Γιατί να εντάξετε το συγκεκριμένο παρασκεύασμα στην καθημερινότητά σας; Διότι ο κουρκουμάς είναι πολύ ευεργετικός για την υγεία μας. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε κουρκουμίνη, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συντελεί στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων και της αρθρίτιδας αλλά και της δυσφορίας από την έμμηνο ρύση. Παράλληλα, μειώνει την ποσότητα του λίπους που αποθηκεύει ο οργανισμός μας, με αποτέλεσμα να είναι τέλεια επιλογή για όποιον θέλει να χάσει κάποια κιλά ή να διατηρήσει ένα υγιές βάρος. Η κουρκουμίνη επίσης αυξάνει μια ορμόνη του εγκεφάλου που ονομάζεται εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (Brain Derived Neurotrophic Factor, BDNF). Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, χαμηλά επίπεδα BDNF συνδέονται με παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ ή η κατάθλιψη. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ συνδέεται με τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Επομένως η συχνή κατανάλωση κουρκουμά ενδέχεται να αποτελέσει “όπλο” για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ.

Έξτρα tip: Μπορείτε να προσθέσετε στο νερό με κουρκουμά μια μικρή μεζούρα φρεσκοτριμμένου πιπεριού, ώστε να μην επηρεάσει πολύ τη γεύση. Θα δώσει στο ρόφημα μια άλλη «σπιρτάδα» ενώ παράλληλα βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα την κουρκουμίνη και να αντλήσει πιο αποτελεσματικά όλα τα οφέλη της για τον οργανισμό σας.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε επίσης:
Κουρκουμάς: 8 τρόποι να τον βάλεις στην κουζίνα σου

Τσάι τζίντζερ: 5 ροφήματα με μοναδικές ιδιότητες!

Πόσο κουρκουμά πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά;