Οι ειδικοί μάς προτρέπουν συχνά να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων. Ωστόσο τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πώς οι επεξεργασμένες τροφές επηρεάζουν την υγεία μας; Ξεδιαλύνουμε το τοπίο.

Οι ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές είναι τροφές στις οποίες οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά παραμένουν αναλλοίωτα και το φαγητό είναι στη φυσική ή κοντά στη φυσική του κατάσταση. Οι συγκεκριμένες τροφές υπόκεινται σε επεξεργασία όπως αφαίρεση τμημάτων που δεν τρώγονται, αποξήρανση, σύνθλιψη, καβούρδισμα, βράσιμο, βαθιά ψύξη ή παστεριοποίηση προκειμένου να μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια. Τέτοιες τροφές είναι καρότα, μήλα, ωμό κοτόπουλο, πεπόνι και ωμοί ανάλατοι καρποί. Κάθε τύπου επεξεργασία αλλάζει τη φυσική κατάσταση των τροφών. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται κυρίως με την προσθήκη αλατιού, λαδιού, ζάχαρης ή άλλων υλικών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα κονσερβοποιημένα ψάρια ή λαχανικά, τα φρούτα σε σιρόπι κ.ά. Τα περισσότερα από αυτά έχουν 2 ή 3 συστατικά.

Ωστόσο, κάποια τρόφιμα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά επεξεργασμένα. Πρόκειται για τροφές στις οποίες έχουν προστεθεί πολλά υλικά όπως ζάχαρη, αλάτι, υδρογονωμένα λίπη και τεχνητά χρώματα, συντηρητικά, σταθεροποιητές, βελτιωτικά γεύσης κ.ά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα κατεψυγμένα γεύματα, τα αναψυκτικά, τα μπισκότα σε πακέτα, τα συσκευασμένα κέικ, τα αλμυρά ή γλυκά σνακ κ.ά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The BMJ, οι εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές είναι η κύρια πηγή θερμίδων (σχεδόν σε ποσοστό 58%) που καταναλώνονται στην Αμερική. Πώς όμως επηρεάζουν την υγεία; Τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στην έκδοση Cell Metabolism αποκάλυψαν ότι όσοι καταναλώνουν εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα προσλάμβαναν μέχρι περίπου 500 θερμίδες παραπάνω ημερησίως από αυτούς που ακολουθούσαν μια διατροφή που περιλάμβανε μη επεξεργασμένες τροφές. Οι πρώτοι κατανάλωναν αυξημένες ποσότητες υδατανθράκων και λίπη αλλά όχι πρωτεΐνη και πήραν κατά μέσο όρο 1 κιλό κατά τη διάρκεια της έρευνας ενώ οι δεύτεροι την αντίστοιχη περίοδο έχασαν 1 κιλό. Το τελικό συμπέρασμα λοιπόν ήταν ότι ο περιορισμός των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών αποτελεί καλή στρατηγική για τον περιορισμό της παχυσαρκίας και των συνεπειών της στην υγεία.

Δείτε επίσης:
4 “υγιεινά” τρόφιμα που πρέπει να διώξεις από την κουζίνα σου ΤΩΡΑ!

10 τρομακτικά πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν τρως πολλή ζάχαρη

Η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο