Προς μία «πράσινη» διατροφή, που θα υπακούει στις επιταγές τις βιωσιμότητας, στρέφονται οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ενώσεων Καταναλωτών (Beuc).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 11 χώρες της Ε.Ε. και σε δείγμα περίπου 1.000 ερωτηθέντων κάθε φορά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες διαβεβαιώνουν πως η προστασία του περιβάλλοντος έχει επηρεάσει τις διατροφικές τους συνήθειες -«εν μέρει» για το 42,6% και «πολύ» για το 16,6%. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους Ιταλούς, Πορτογάλους, Ισπανούς, Αυστριακούς και Σλοβένους και λιγότερο για τους Βέλγους, τη Λιθουανούς, Ολλανδούς και τη Σλοβάκους καταναλωτές, που μαζί με τους Γερμανούς και τους Έλληνες, συμμετείχαν στην προσπάθεια καταγραφής των τάσεων.

Βέβαια, όσο κι αν έχουν οι ίδιοι τη βούληση να αλλάξουν, οι καταναλωτές «τείνουν να υποτιμούν τον αντίκτυπο των δικών τους διατροφικών συνηθειών στο περιβάλλον». Πάνω από το 63% των ερωτηθέντων δεν συμφωνούν με την άποψη ότι αυτό που τρώνε έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και λιγότεροι από τους μισούς (48%) θεωρούν πως τα διατροφικά τους ήθη έχουν τουλάχιστον έναν εξίσου σημαντικό αντίκτυπο όσο και η χρήση αυτοκινήτου.

Εντούτοις, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθυμίζει η Beuc, «η διατροφική κατανάλωση κατ’ ουσίαν αποτελεί την κύρια πηγή για τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον που δημιουργείται από τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και ακολουθούν η κατοικία (ιδίως η θέρμανση) και οι μετακινήσεις (κατά κύριο λόγο η χρήση ΙΧ αυτοκινήτων)».

Ανασταλτικός παράγοντας το κόστος
Για τους περισσότερους καταναλωτές, το κύριο εμπόδιο για την αλλαγή στις διατροφικές τους συνήθειες είναι η τιμή των προϊόντων, αλλά και η έλλειψη γνώσεων, η ασαφής ενημέρωση και οι περιορισμένες επιλογές.

Η μελέτη αφιερώνει μεγάλο τμήμα της και στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος στην Ε.Ε. Μεταξύ των ερωτηθέντων, 1 στους 3 καταναλωτές δηλώνει πρόθυμος να μειώσει την κατανάλωση κρέατος, με μόνη εξαίρεση στην Ιταλία, τη μόνη χώρα όπου η αναλογία όσων δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν να μειώσουν την κατανάλωσή του (45,1%) ξεπερνά εκείνους που δηλώνουν πως δεν το θέλουν (26%). Ως ερμηνεία, η Beuc προβάλλει ότι πάνω από το 40% των ερωτηθέντων δηλώνει πως ήδη έχει προσπαθήσει να σταματήσει (6,2%) ή να μειώσει (35,4%) την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Οι καταναλωτές που είναι πιο πρόθυμοι να το μειώσουν, εντοπίζονται στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Αυστρία και την Ισπανία, ενώ οι πιο απρόθυμοι είναι στην Λιθουανία, την Ελλάδα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2019 και κατά συνέπεια δεν λαμβάνει υπ’ όψη την κρίση που συνδέεται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:
25 τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Δώρο για την καρδιά η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών

Ανησυχητικά τα νέα για την κατανάλωση του κρέατος σύμφωνα με νέα έρευνα