Η σωστή διατροφή συμβάλλει όχι μόνο στην όμορφη εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και στην καλή μας διάθεση και υγεία. Εκτός από το απλό κρυολόγημα και τις ιώσεις, μπορεί να μάς προστατέψει και από πιο σοβαρές ασθένειες, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς έχουν αποκαλύψει πολλές έρευνες.

1. Κόκκινα φρούτα και λαχανικά
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουόπιο στη Φιλανδία βρήκαν ότι τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου (αντιοξειδωτικό που συναντάμε σε κόκκινα κυρίως οπωροκηπευτικά, όπως οι ντομάτες, τα καρπούζια και τo παντζάρι) στο αίμα τους, παρουσίασαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο στα επόμενα 12 χρόνια, σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 59%.

2. Σοκολάτα
Σουηδική έρευνα του περιοδικού «Neurology» αποκάλυψε ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει την πιθανότητα παρουσίασης εγκεφαλικού, ειδικά στους άνδρες. Για την ακρίβεια, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν σοκολάτα για περίπου 10 χρόνια είχαν μειώσει τον κίνδυνο κατά 17%.

3. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Stroke: Journal of the American Heart Association», έδειξε ότι άτομα με ιστορικό αγγειακών επεισοδίων που κατανάλωσαν τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μούρα, είχαν 57% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

4. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition» για κάθε 100 milligram μαγνήσιο που καταναλώνονται κάθε μέρα, ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται κατά 9%. Μερικές τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα φασόλια, οι ξηροί καρπόί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

5. Εσπεριδοειδή
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard βρήκαν στα πλαίσια έρευνας ότι τα άτομα που κατανάλωναν, σε περίοδο 14 ετών, περισσότερα φλαβονοειδή, κύρια πηγή των οποίων είναι τα εσπεριδοειδή, είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.