Σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα που είχε γίνει πριν μερικά χρόνια, το 20% των Ελλήνων έχουν ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους από δυσκοιλιότητα. Η γενική οδηγία αντιμετώπισης είναι να εμπλουτίσετε τη διατροφή με φυτικές ίνες και να αθλείστε. Πιο συγκεκριμένα όμως, υπάρχουν 15 τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε αυτή την ενοχλητική κατάσταση.

1. Ανανάς
Περιέχει ένα πρωτεϊνολυτικό ένζυμο, τη βρομελίνη, που μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση των πρωτεϊνών και βοηθάει την πέψη.

2. Παπάγια
Παρόμοια με τον ανανά, η παπάγια περιέχει επίσης ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών, την παπαΐνη. Όπως είχε δείξει μελέτη του 2013 η παπαΐνη βοηθάει στη διαχείριση των πεπτικών διαταραχών όπως η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα.

3. Σέλερι
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και σε αδιάλυτες ίνες και η προσθήκη του στη διατροφή σας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη για την πέψη.

4. Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

5. Κεφίρ
Δεδομένου ότι το κεφίρ έχει υποστεί ζύμωση, είναι γενικά πιο ανεκτό από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εμπλουτισμένο με ζωντανά βακτήρια, που βοηθούν στη ζύμωση υδατανθράκων και άλλων τροφίμων, προωθεί την καλή υγεία του εντέρου.

6. Βρώμη
Η βρώμη είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και περιέχει τόσο διαλυτούς όσο και αδιάλυτους τύπους ινών, οι οποίοι σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα προβλήματα δυσκοιλιότητας.

7. Λιναρόσπορος
Καταναλώνεται συνήθως με τρεις τρόπους: ολόκληρος, αλεσμένος λιναρόσπορος και ως λάδι. Το πλεονέκτημα του είναι ότι περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση. Ανάμεσα στα πολλά οφέλη του για την υγεία, έχει αποδειχθεί επίσης ότι μειώνει τη δυσκοιλιότητα.

8. Σπόροι Chia
Η προσθήκη σπόρων chia τους μπορεί να αυξήσει τη θρεπτική αξία κάθε φαγητού, ενώ μόλις 2 κουταλιές της σούπας περιέχουν περισσότερα από 9 γραμμάρια φυτικών ινών, κάτι που βοηθά στην πέψη.

9. Τζίντζερ
Μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά του φουσκώματος και της δυσκοιλιότητας, ενώ βοηθάει σημαντικά και στην πέψη.

10. Καφές
Δεν είναι μυστικό ότι ο καφές οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην τουαλέτα, καθώς διεγείρει το γαστρεντερικό σωλήνα.

11. Kimchi
Το δημοφιλές κορεάτικο πιάτο δεν είναι άλλο από λαχανικά τουρσί με καρυκεύματα. Συνήθως φτιάχνεται με λάχανο που στη συνέχεια συνδυάζεται με άλλα συστατικά για να δημιουργήσει νέα πιάτα. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση λοιπόν, εισάγουν υγιή προβιοτικά στο έντερο βοηθώντας μεταξύ άλλων και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

12. Δαμάσκηνα
Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούτε ότι τα δαμάσκηνα ή ο χυμός τους σας βοηθάει με τη δυσκοιλιότητα, αλλά μια υπενθύμιση ακόμη δεν βλάπτει.

13. Φασόλια
Τα φασόλια βοηθούν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.

14. Ποπ κορν
Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ και επίσης, αν δεν του προσθέσετε υπερβολικές ποσότητες βουτύρου και αλατιού, είναι υγιεινό καθώς περιέχει φυτικές ίνες. Όχι μόνο επιταχύνει την πέψη αλλά προσφέρει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο, χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγγάνιο και αντιοξειδωτικά..

15. Νερό
Γνωρίζατε ότι η αφυδάτωση συχνά οδηγεί σε δυσκοιλιότητα; Είναι λοιπόν, πολύ σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά μέσα στην ημέρα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό.

Δείτε επίσης:
Νεκταρίνια: Το καλοκαιρινό φρούτο που πρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητά μας

7 τροφές που επηρεάζουν αρνητικά το έντερο

Το εξωτικό φρούτο που ανακουφίζει τη δυσκοιλιότητα