Τα βότανα δίνουν γεύση στις συνταγές μας, αλλά είναι και πλούσια σε ευεργετικές ιδιότητες. Μία ομοιοπαθητικός έρχεται να το επιβεβαιώσει, προτείνοντας μας να προσθέτουμε στις συνταγές ένα συγκεκριμένο βότανο, που σίγουρα έχουμε όλοι στην κουζίνα μας.

«Μπορείς να φτιάξεις σούπερ συνταγές, προσθέτοντας δεντρολίβανο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο αμερικανικό site Mind Body Green, η ομοιοπαθητικός Kara Fitzgerald. Η ίδια προτείνε το δενδρολίβανο επειδή έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία: κάνει καλό στο έντερο, βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και αποτρέπει την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών. Επίσης, έχει συσχετιστεί με βελτίωση της μνήμης και χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Fitzgerald, υπάρχει ένας ακόμη λόγος που το δεντρολίβανο είναι απαραίτητο στη μαγειρική -συμβάλει στη μεθυλίωση. Η μεθυλίωση είναι μια βιοχημική διαδικασία που συμβαίνει φυσικά στο σώμα μας με τελικό στόχο τη δημιουργία της ομοκυστεΐνης (ένα αμινοξύ που συνδέεται μεταξύ άλλων με την καλή λειτουργία της καρδιάς). Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο σώμα αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και θρόμβους του αίματος -γι ‘αυτό και στο τέλος του κύκλου μεθυλίωσης, τα αμινοξέα που δημιουργούν ομοκυστεΐνη ανακυκλώνονται και η όλη διαδικασία ξεκινά εκ νέου. Όταν αυτός ο κύκλος μεθυλίωσης δεν είναι ισορροπημένος, μπορεί να συσσωρευθεί περίσσεια ομοκυστεΐνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση προβλημάτων υγείας.

Η Fitzgerald λοιπόν σημειώνει ότι το δεντρολίβανο βοηθάει σημαντικά στην εξισορρόπηση του κύκλου μεθυλίωσης, λόγω μίας ένωσης που περιέχει (rosmarinic acid). «Είναι λογικό ότι θα είχε τέτοιο αποτέλεσμα σε κυτταρικό επίπεδο, καθώς πολλές μελέτες έχουν επισημάνει τις αντιοξειδωτικές και αντι-καρκινογόνες ιδιότητες της», επισημαίνει η ίδια, προσθέτοντας ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος για να επωφεληθεί από τις ιδιότητες του, είναι να προσθέσει δεντρολίβανο στα φαγητά ή να φτιάξει κάποιο αφέψημα με δεντρολίβανο.

Δείτε επίσης:
Διώξε την πιτυρίδα με θυμάρι και δεντρολίβανο

Φτιάξε φυσικό αρωματικό εντομοαπωθητικό με υλικά από την κουζίνα σου

Ροφήματα από βότανα που κάνουν καλό στην υγεία