Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να αποθηκεύουμε τις πατάτες σε δροσερό και σκιερό μέρος -συνήθως κάτω από το νεροχύτη- , ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις βάζουν στο ψυγείο. Αν ανήκεις και εσύ σε αυτούς, καλά θα κάνεις να το ξανασκεφτείς!

Σύμφωνα με τη Mirror, το ψυγείο δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να αποθηκεύεις τις πατάτες σου, καθώς οι κρύες θερμοκρασίες που επικρατούν εκεί μπορούν να μετατρέψουν το άμυλό τους σε ζάχαρη. Έπειτα, όταν τις ψήσεις ή τις τηγανίσεις σε θερμοκρασία πάνω από 120ºC, τα σάκχαρα συνδυάζονται με το αμινοξύ ασπαραγίνη και παράγουν ένα χημικό που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, σύμφωνα με την American Cancer Society.

Αυτό το χημικό χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το χαρτί, οι βαφές και τα πλαστικά, αλλά και κατά την επεξεργασία του νερού και των αποβλήτων, σύμφωνα με το National Cancer Institute. Μπορεί ο κύριος τρόπος έκθεσης του ανθρώπου στο ακρυλαμίδιο να είναι μέσω του καπνίσματος, αλλά το χημικό αυτό εντοπίζεται και σε φαγητά, όπως τηγανιτές πατάτες, πατατάκια, κρακεράκια, ψωμί, μπισκότα, δημητριακά και καφέ.

Έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι το χημικό αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Οι έρευνες σε ανθρώπους όμως δεν έχουν δώσει σταθερά στοιχεία ότι η έκθεση στο ακρυλαμίδιο αυξάνει το κίνδυνο καρκίνου αλλά έχει συγκεχυμένα αποτελέσματα για τον καρκίνο των νεφρών, του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Το National Toxicology Program πάντως κατατάσσει το χημικό ως καρκινογόνο, σύμφωνα με τις έρευνες σε πειραματόζωα που έλαβαν ακρυλαμίδιο από το νερό, όπως αναφέρει το Reader’s Digest.

Τα καλά νέα, σύμφωνα με την American Cancer Society, είναι ότι απλά και μόνο μην βάζοντας τις πατάτες στο ψυγείο και μειώνοντας τον χρόνο μαγειρέματος, μπορούμε να μειώσουμε την περιεκτικότητά τους σε ακρυλαμίδιο.