Ένας καλός ύπνος το βράδυ δεν σού δίνει μόνο την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός σου την επόμενη μέρα για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα, αλλά σε βοηθά να χάσεις και βάρος. Σκέψου την τελευταία φορά που έπρεπε να ξυπνήσεις νωρίς ύστερα από ολονύχτιο διάβασμα ή ξεφάντωμα; Τι λιγουρευόσουν για πρωινό; Ίσως ένα κρουασάν ή ένα μάφιν; Πέσαμε μέσα; Δεν είναι τυχαίο.

croissants proino mikri

Έρευνα του King’s College στο Λονδίνο πρόσφατα βρήκε το σύνδεσμο ύπνου και κατανάλωσης ζάχαρης αφού οι ερευνητές παρατήρησαν μια ομάδα 42 ατόμων. Στους μισούς ζητήθηκε να κοιμούνται 1.5 ώρα παραπάνω απ’ ό,τι συνήθιζαν, ενώ στους υπόλοιπους μισούς να ακολουθήσουν το σύνηθες πρόγραμμά τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρώτη υποομάδα κατανάλωσε λιγότερη ζάχαρη και υδατάνθρακες από τη δεύτερη. «Το γεγονός ότι η επέκταση του ύπνου οδήγησε σε μείωση της πρόσληψης σακχάρων που προστίθενται στα τρόφιμα από τους παραγωγούς ή το μαγείρεμα στο σπίτι, καθώς και σακχάρων στο μέλι, τα σιρόπια και τους χυμούς φρούτων, υποδηλώνει ότι μια απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους ανθρώπους να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή», σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Wendy Hall.

ypnos-anoigma2

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Mayo Clinic, η έλλειψη ύπνου μάς κάνει να νιώθουμε περισσότερο πεινασμένοι, με αποτέλεσμα να τείνουμε να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό απ’ ό,τι το σώμα μας χρειάζεται στην πραγματικότητα. Όπως μπορείς να φανταστείς, οι λιγούρες μας δεν είναι για σπαράγγια και μπρόκολα, αλλά για κέικ και πίτσες. Με τα συμπεράσματα αυτά συμφωνεί και έρευνα του Πανεπιστήμιου της Πενσιλβανία, σύμφωνα με την οποία ένας μόνο κακός ύπνος είναι αρκετός να μας οδηγήσει σε πολύ ανθυγιεινές και λιπαρές επιλογές φαγητού την επόμενη μέρα το πρωί.

Όπως μπορείς να καταλάβεις η λύση είναι απλή: Κοιμήσου περισσότερες ώρες και άσε τα ξενύχτια. Εάν πάλι ταλαιπωρείσαι από αϋπνίες, ρίξε μια ματιά ΕΔΩ για τις τροφές που είναι η αιτία του προβλήματός σου ή ΕΔΩ για τις καλύτερες τροφές για όνειρα γλυκά.