Τα ανθυγιεινά γεύματα και τα γλυκά με πολλή ζάχαρη, δίνουν κακή φήμη στους υδατάνθρακες, κάνοντας όσους προσέχουν το ζάχαρο τους να τους αποφεύγουν. Στην πραγματικότητα όμως, ορισμένοι υδατάνθρακες αποδεικνύονται εξαιρετικά ωφέλιμοι τόσο για τη λειτουργία της καρδιάς όσο και για τον μεταβολισμό.

Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο διαδικτυακό συνέδριο «Nutrition 2020 Live Online» του αμερικανικού συλλόγου διατροφής (American Society for Nutrition), βρήκε ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 200.000 άτομα, από 3 διαφορετικές μελέτες. Διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους κατανάλωναν υδατάνθρακες χαμηλής ποιότητας, όπως «λευκά σιτηρά» και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Επίσης, εξέτασαν τις επιπτώσεις της αντικατάστασης μονοακόρεστων λιπαρών, πολυακόρεστων λιπαρών, τρανς λιπαρών, ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών με υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας. Με βάση τα δεδομένα, οι υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, ανεξάρτητα από το συστατικό που αντικαθιστούσαν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, τα άτομα που διαγιγνώσκονται ή διατρέχουν κίνδυνο για εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, δεν χρειάζεται να περιορίσουν την πρόσληψη υδατανθράκων, αρκεί να επιλέγουν τα τρόφιμα που καταναλώνουν να βασίζονται σε δημητριακά ολικής άλεσης. Η σωστή πηγή υδατανθράκων δε, μπορεί να έχει θετικά οφέλη.

Σημειώνεται ότι οι τρεις μελέτες που αναλύθηκαν για να προκύψουν τα παραπάνω συμπεράσματα, διεξήχθησαν μόνο σε άνδρες και γυναίκες επαγγελματίες της υγείας. Η διεξαγωγή παρόμοιων μελετών σε άτομα με διάφορα κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα, εθνικότητες και ηλικία θα παράσχει πληροφορίες για το πόσο εφαρμόσιμα είναι αυτά τα ευρήματα και σε άλλες ομάδες, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Πηγή: www.mindbodygreen.com

Δείτε επίσης:
Τα γαλακτοκομικά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και υπέρτασης

Η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης

Ο εσπρέσο φάρμακο κατά του διαβήτη