Υπάρχουν μέρες που δεν θέλω να σηκωθώ από το κρεβάτι καθώς αισθάνομαι κουρασμένη και εξασθενημένη. Έχω καταλάβει ότι μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό παίζει η διατροφή μου, το πόσο τρώω αλλά και το τι και πότε το τρώω! Σιγά σιγά κατάλαβα ότι κάποιες τροφές με κρατούν σε εγρήγορση ενώ άλλες με κάνουν να μην έχω διάθεση για τίποτα.

Ας δούμε παρακάτω τι είναι καλό να τρώμε και να πίνουμε για να αισθανόμαστε πάντα δυνατοί, να έχουμε όρεξη για δουλειά αλλά και για άλλες δραστηριότητες μετά τη δουλειά!

Μπανάνες
Ένα φρούτο που μεταφέρεται και τρώγεται εύκολα, με πολλά θετικά στοιχεία για τον οργανισμό. Πέρα του ότι αποτελεί ένα τέλειο σνακ που μας χορταίνει, είναι κι ένας υδατάνθρακας πλούσιος σε φρουκτόζη. Είναι εύπεπτη, η φρουκτόζη μετατρέπεται σε γλυκόζη, αφού καταναλώσουμε την μπανάνα και καθώς εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα κύτταρά μας -και κυρίως τα εγκεφαλικά κύτταρα- ως πηγή ενέργειας.

Νερό
Το αυτονόητο που πολλοί ξεχνούν. Μήπως ξεχνάτε να πιείτε νερό και αφυδατώνεστε; Μπορεί το νερό να μην ανήκει στην κατηγορία των τροφίμων, αλλά η ελλιπής κατανάλωσή είναι η κύρια αιτία κόπωσης του οργανισμού. Ένα αφυδατωμένο σώμα δεν έχει αρκετά υγρά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετό οξυγόνο στα σημεία όπου χρειάζεται για να εκτελούνται σωστά όλες οι λειτουργίες του. Γι’ αυτό καλό είναι να πίνουμε πολύ συχνά νερό, ακόμα και όταν πιστεύουμε ότι δεν διψάμε. Άλλωστε πολλές φορές ο μη σωστά ενυδατωμένος οργανισμός μπορεί να δίνει λανθασμένα μηνύματα πείνας που στην πραγματικότητα είναι δίψα…

Αυγά
Μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ιδανική για πρωινό. Ειδικά όταν συνδυαστούν με υδατάνθρακες τα αυγά, αποτελούν μια πολύ δυνατή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί και νόστιμοι τρόποι να τα μαγειρέψετε και να τα απολαύσετε όλες τις ώρες.

Φιστίκια Αιγίνης
Εκτός του ότι είναι πεντανόστιμα, είναι ένα superfood γεμάτο ενέργεια! Γιατί; Το τρίπτυχο πρωτεϊνών, καλών λιπαρών και φυτικών ινών που συνδυάζουν στη σύνθεσή τους τα καθιστά… βόμβες ενέργειας, ενώ παράλληλα είναι πολύ θρεπτικά και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού! Εννοείται βέβαια ότι οι ξηροί καρποί καταναλώνονται με φειδώ καθώς είναι παράλληλα πλούσιοι σε θερμίδες!

Τα τρόφιμα που απορροφούν την ενέργειά μας

Μπριζόλα
Αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης και είναι ό,τι πρέπει για μεσημεριανό. Αλλά όχι για βραδινό. Γιατί; Μια κανονικού μεγέθους μπριζόλα περιέχει 40 γρ. πρωτεΐνης, ενώ η συνιστώμενη κατανάλωση πρωτεΐνης ανά γεύμα είναι μόλις 25 γρ. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σας θα αρχίσει να δουλεύει με υπερωρίες για να καταφέρει να μεταβολίσει το φαγητό και αυτό θα επηρεάσει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου σας. Κι επειδή η πρωτεΐνη δεν είναι η αγαπημένη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, είτε θα την αποβάλει, είτε θα την αποθηκεύσει ως λίπος. Έτσι «πέφτει» η ενέργειά μας και νιώθουμε φουσκωμένοι.

Γλυκίσματα
Μπορεί να προσφέρουν στιγμιαία αίσθηση ενέργειας καθώς η ζάχαρη είναι υδατάνθρακας, αλλά η επίδρασή τους στον οργανισμό μας και στον ύπνο μας είναι αρνητική. Οπότε είναι καλό να αποφεύγουμε γενικώς τη ζάχαρη.

Smoothies φρούτων
Μπορεί να φαίνεται μια υγιεινή λύση για όλες τις ώρες αλλά η κατανάλωσή τους ενέχει κινδύνους. Τα φρούτα περιέχουν αρκετή ζάχαρη και είναι διαφορετικό να τα καταναλώνουμε ολόκληρα από το να χρησιμοποιούμε μόνο τον χυμό τους. Η διαδικασία του μασήματος καθυστερεί την απορρόφηση της ζάχαρης από τον οργανισμό μας. Αντιθέτως, η γρήγορη κατανάλωσή τους μέσω smoothies, μπορεί να αυξήσει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Καφές
Ποιος θα περίμενε ότι ο καφές θα ήταν σε αυτή τη λίστα! Δεν εννοούμε ότι ο καφές δεν δίνει ενέργεια. Η κακή κατανάλωσή του μπορεί ενίοτε να οδηγήσει στα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, αν πίνουμε καφέ αργά το απόγευμα, διακινδυνεύουμε να στερήσουμε ώρες από τον βραδινό μας ύπνο, που είναι πολύτιμος για να ξεκουραστεί σωστά το σώμα μας. Οι ειδικοί συστήνουν να μην καταναλώνουμε καφέ τουλάχιστον 8 ώρες προτού κοιμηθούμε. Το ίδιο ισχύει και με τα διάφορα ενεργειακά ποτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε επίσης:
Αυτές είναι οι 7 πιο υγιεινές τροφές του πλανήτη

Οι τροφές που δεν πρέπει να τρώμε πριν τον ύπνο

Οι 7 πιο επικίνδυνες «υγιεινές» τροφές