Τα αυγά αποτελούν μία από τις πιο εύκολες λύσεις όταν θέλουμε ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ, ενώ είναι και η πρώτη μας σκέψη όταν θέλουμε να προσθέσουμε περισσότερη γεύση και πρωτεΐνη σε μια σαλάτα. Ο κίνδυνος της αυξημένης χοληστερίνης όμως καραδοκεί και δεν μπορούμε παρά να αναρωτήθούμε «Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε τελικά κάθε μέρα;».

Μπορεί η χοληστερόλη σαν λέξη να έχει αρνητική χροιά, καθώς μας φέρνει στο νου εμφράγματα, ωστόσο είναι αρκετά σημαντική για το σώμα μας, καθώς χρησιμοποιείται για την παραγωγή ορμονών, για τη παροχή ενέργειας και για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα αυξημένα επίπεδά της στο αίμα είναι το πρόβλημα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν πολλές ασθένειες. Σύμφωνα με τους γιατρούς όμως, μόνο το 1/3 της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα προέρχεται από τις τροφές. Με άλλα λόγια, αυτό που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα είναι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους και όχι η πρόσληψή της από τις τροφές.

Και επανερχόμαστε στο αρχικό μας ερώτημα σχετικά με το πόσα αυγά μπορούμε τελικά να τρώμε την ημέρα.  Και το πάμε ένα βήμα παραπέρα: πόσα μπορούμε να φάμε την εβδομάδα; Η διαιτολόγος και συγγραφέας του The Small Change Diet, Κέρι Γκανς συστήνει την κατανάλωση 1-2 αυγών την ημέρα, αρκεί η διατροφή μας στο σύνολό της να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Εκείνοι που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, καλό να περιορίζουν την κατανάλωσή τους σε 3-4 την εβδομάδα. Όσον αφορά στα παιδιά, καλό είναι να καταναλώνουν 4 με 5 την εβδομάδα. Ο κρόκος σε ένα βρέφος προστίθεται μετά τον 8ο μήνα, ενώ το ασπράδι μετά το πρώτο έτος, γιατί έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση αλλεργιών.

Ωστόσο, καλό είναι για όλα τα παραπάνω ζητήματα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας!

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμη

Αυγά σε σάλτσα ντομάτας με φέτα

Ένας πτηνοτρόφος στις Σέρρες ταΐζει τις κότες φασκόμηλο και τα αυγά είναι πιο νόστιμα!

Ποπ κορν με αυγά θα δοκιμάζατε;