Η κινόα έχει μπει για τα καλά στη μαγειρική μας πια, ωστόσο ξέρατε πως δεν υπάρχει μόνο η λευκή, αλλά και η μαύρη κινόα;

Τι είναι η μαύρη κινόα;
Η μαύρη κινόα είναι μία διασταύρωση της λευκής κινόας και ενός φυτού που ονομάζεται κλουβίδα. Συγκριτικά με τη λευκή κινόα έχει πιο σκούρο χρώμα και πιο τραγανή υφή. Ωστόσο, η μαύρη κινόα έχει ελαφρώς πιο γλυκιά γεύση. Επίσης, και η μαύρη κινόα, όπως και η λευκή είναι πηγή θρεπτικών ουσιών και πλούσια σε σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, χαλκό, μαγγάνιο, ανθοκυανίνες και άλφα-λινολενικό οξύ, που μας βοηθούν να έχουμε καλύτερη υγεία.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και χωρίς γλουτένη
Το χρώμα της μαύρης κινόα οφείλεται στην παρουσία ανθοκυανινών. Πρόκειται για έναν ειδικό τύπο αντιοξειδωτικού, που βοηθά για στην καλή υγεία της καρδιάς. Επίσης, η μαύρη  κινόα δεν περιέχει γλουτένη και είναι πολύ θρεπτική. Όσοι κάνουν δίαιτα μπορούν να τη συμπεριλάβουν στη διατροφή τους.

Πλούσια σε ίνες και πρωτεΐνες
Η μαύρη κινόα είναι μία από τις λίγες φυτικές επιλογές που περιέχουν πλήρεις πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων δέκα ζωτικών αμινοξέων. Έχει περισσότερες ίνες από ότι άλλοι τύποι κινόα και αποτελεί το καλύτερο υποκατάστατο ρυζιού.

Πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνες Β
Η περιεκτικότητα σε σίδηρο της μαύρης κινόα είναι υψηλή. Τέλος, έχει υψηλές ποσότητες βιταμινών Β που είναι απαραίτητες για ένα υγιές ήπαρ και νευρικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:
Breadfruit: Το άγνωστο εξωτικό φρούτο που θεωρείται το νέο superfood

Πόση ώρα τρέξιμο χρειάζεται για να «κάψουμε» μια πίτσα;

Τι είναι η ταπιόκα και πώς να τη χρησιμοποιήσεις