Η ασφάλεια των τροφίμων και η σωστή συντήρηση τους, ώστε να αποφεύγονται τυχόν αλλοιώσεις, είναι ένα θέμα που απασχολεί κάθε σπίτι. Ειδικά για όσα τρόφιμα περιέχουν αβγά και θεωρούνται πιο ευαίσθητα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με το πόσο χρόνο τα έχουμε στο ψυγείο μέχρι να τα καταναλώσουμε.

Για να μην αναρωτιέστε αν τελικά μπορείτε να φάτε εκείνο το κομμάτι τάρτας που έχει μείνει στο ψυγείο μέρες 5 ή να το πετάξετε, βρήκαμε μία λίστα με σαφείς οδηγίες. Για την ακρίβεια, το site Foodsafety.gov, με πληροφορίες από τις αρμόδιες αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες για την ασφάλεια των τροφίμων, έχει καταρτίσει ένα πίνακα με το πόσο καιρό μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο τα αβγά και οι τροφές που περιέχουν αβγά, αλλά και αν μπορούν να μπουν στην κατάψυξη.

avga

* Ολόκληρα αβγά (ωμά): 3-5 εβδομάδες στο ψυγείο / Μην τα καταψύχετε με το τσόφλι. Σπάστε και χτυπήστε τους κρόκους με τα ασπράδια και μετά καταψύξτε τα.

* Ασπράδι αβγού (ωμό): 2-4 μέρες στο ψυγείο / 12 μήνες στην κατάψυξη.

* Κρόκος αβγού (ωμός): 2-4 μέρες στο ψυγείο / Ο κρόκος αβγού σκέτος (και όχι όπως είπαμε παραπάνω χτυπημένος μαζί με ασπράδι) δεν καταψύχεται.

* Αβγό βραστό (σφιχτό): 1 εβδομάδα στο ψυγείο / Δεν καταψύχεται.

* Υποκατάστατα αβγών σε υγρή μορφή (κλειστή συσκευασία): 10 μέρες στο ψυγείο / 12 μήνες στην κατάψυξη (αφού αποψυχθεί διατηρείται 7 μέρες στο ψυγείο ή μέχρι την ημερομηνία λήξης της συσκευασίας).

* Υποκατάστατα αβγών σε υγρή μορφή (ανοιγμένη συσκευασία): 3 μέρες στο ψυγείο / Δεν καταψύχεται.

* Σουφλέ: 3-4 μέρες στο ψυγείο / Εάν έχει ψηθεί, μπορεί να μείνει 2-3 μήνες στην κατάψυξη.

* Τάρτα κολοκύθα ή pecan pie: 3-4 μέρες στο ψυγείο / Εάν έχει ψηθεί, μπορεί να μείνει 1-2 μήνες στην κατάψυξη.

* Quiche: 3-4 μέρες στο ψυγείο / Εάν έχει ψηθεί, μπορεί να μείνει 1-2 μήνες στην κατάψυξη.

* Γλυκιά τάρτα με κρέμα: 3-4 μέρες στο ψυγείο / Δεν καταψύχεται.

Δείτε επίσης:
Γιατί στις ΗΠΑ βάζουν τα αβγά στο ψυγείο;

Πώς καταλαβαίνουμε αν ένα αβγό είναι φρέσκο;