Όταν τα λαχανικά μπαίνουν στην κατάψυξη μπορεί να διατηρούνται περισσότερο, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους. Υπάρχει άραγε τρόπος να αποφευχθεί αυτό;

Σύμφωνα με τον Αμερικανό γαστρεντερολόγο Will Bulsiewicz, τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι, περιέχουν την φυσική ένωση σουλφοραφάνη, που έχει συνδεθεί μεταξύ άλλων με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και της πέψης. Ωστόσο, όταν αυτά μπαίνουν στην κατάψυξη, η σουλφοραφάνη μπορεί να χαθεί. Για να αποτρέψεις αυτό το ενδεχόμενο, ο ίδιος συμβουλεύει να τα πασπαλίζεις με σκόνη από σπόρους μουστάρδας.

«Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν φυτοχημικά που ονομάζονται γλυκοσινολάτες, που διατηρούνται χωριστά από ένα άλλο ένζυμο, τη μυροσινάση. Όταν τρως αυτά τα λαχανικά λοιπόν, δημιουργείται μια αντίδραση, με αποτέλεσμα η μυροσινάση να διασπάται σε σουλφοραφάνη», εξηγεί ο Dr. Bulsiewicz. Ο ίδιος ωστόσο σημειώνει ότι όταν αγοράζεις κατεψυγμένα λαχανικά, που συνήθως έχουν μπλανσαριστεί από πριν για να διατηρήσουν την ποιότητα τους, χάνουν την μυροσινάση άρα δεν είναι δυνατόν να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη αντίδραση που θα οδηγήσει στην παραγωγή σουλφοραφάνης.

Βέβαια, όπως σημειώνει, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξεις τα κατεψυγμένα λαχανικά, απλά χρειάζεται να τους προσθέσεις μουστάρδα σε σκόνη. «Η σκόνη από σπόρους μουστάρδας έχει το ένζυμο μυροσινάση», εξηγεί. Συνεπώς, αν την πασπαλίσεις πάνω στα κατεψυγμένα λαχανικά θα μπορέσει να γίνει η απαραίτητη αντίδραση. Έτσι, τα λαχανικά θα συνεχίσουν να σου προσφέρουν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Συν ότι η μουστάρδα θα τους δώσει και ωραία γεύση.

Πηγή: Mindbodygreen.com

Δείτε επίσης:
Τα αντιοξειδωτικά ασπίδα προστασίας κατά του Αλτσχάιμερ

5 τρόποι να εμπλουτίσεις τον καφέ σου με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα γλυκά του κουταλιού