Νομίζεις ότι μόνο τα παιδιά πιέζονται από τους γονείς τους να φάνε κι άλλο φαγητό; Βιώνουν και οι ενήλικες ανάλογο πρεσάρισμα και αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, δες πώς θα αντιμετωπίσεις όσους θέλουν να σε «ταΐσουν» με το ζόρι.

Καταρχάς σκέψου ότι για τους γονείς και τους θείους θα είσαι πάντα το παιδί τους, άρα δεν υπάρχει περίπτωση να μην σε κυνηγάνε με ένα ακόμη κομμάτι σπανακόπιτα ή να μην επιμένουν να βάλουν στο πιάτο σου μία ακόμη μερίδα από το αρνάκι στο οικογενειακό τραπέζι. Δίπλα τους οι συνάδελφοι που γουρλώνουν τα μάτια και σε κοιτούν έκπληκτοι αν αρνηθείς να πάρεις από τα γλυκά που προσφέρουν σε γιορτές-γενέθλια, αλλά και οι φίλοι που αρνούνται να δεχθούν ότι δεν θα φας όλες τις τηγανητές πατάτες που συνοδεύουν το φαγητό σου ή ότι δεν θα παραγγείλεις επιδόρπιο.

kopela-diatrofi2

Ναι, πρόκειται για όλες εκείνες τις φωνές που προσπαθούν να σε γεμίσουν ενοχές, ότι τάχα σπαταλάς το φαγητό, ενώ εσύ απλά δεν θέλεις να φας μέχρι σκασμού ή απλά βρίσκεσαι σε μία περίοδο που θέλεις να προσέξεις περισσότερο τη διατροφή σου. Πώς θα τους αντιμετωπίσεις λοιπόν, χωρίς να χρειαστεί να τσακωθείς με κανέναν;

Σύμφωνα με την αρθρογράφο Carolyn Hax της Washington Post, που απάντησε σε σχετικό γράμμα αναγνώστη της, το μυστικό είναι να καταφέρνεις να μένεις σταθερός στη θέση σου. Συγκεκριμένα, όπως η ίδια εξηγεί, συχνά αυτοί που σε πιέζουν να φας περισσότερο το κάνουν από ζήλια, επειδή δηλαδή ζηλεύουν το γεγονός ότι κάποιος έχει τη θέληση να αρνηθεί απολαύσεις στις οποίες και οι ίδιοι θα ήθελαν να μπορούν να πουν όχι. Με άλλα λόγια, επειδή αυτοί δεν μπορούν να αντισταθούν, θέλουν να πείσουν και εσένα να υποκύψεις.

Ο καλύτερος τρόπος να αρνηθείς είναι μερικές σύντομες φράσεις, όπως το πολύ απλό αλλά αποτελεσματικό «Όχι, ευχαριστώ», το οποίο μπορείς να επαναλάβεις ξανά και ξανά. Αν συνεχίσουν, πες απλά «Δεν με βοηθάτε έτσι» και αν θέλεις να ανοίξεις συζήτηση, μπορείς να εξηγήσεις ότι έχεις αλλάξει τρόπο ζωής και ότι προτιμάς τις νέες σου διατροφικές συνήθειες, γι αυτό και πρέπει να σταματήσουν να σε πιέζουν. Αν ενδιαφέρονται πραγματικά για εσένα θα καταλάβουν ότι δεν είναι σωστό να επιμένουν και θα σταματήσουν.