Τα ρεβίθια πέρα από θρεπτικά είναι και από τα παλαιότερα όσπρια που καλλιεργούνται από τον άνθρωπο.

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σε φυτικές ίνες και σε αντιοξειδωτικά. Πολλές ερευνητικές μελέτες συνδέουν την κατανάλωση των ρεβιθιών με μειωμένους καρδιαγγειακούς κινδύνους, καλύτερη πέψη και αυξημένο κορεσμό που βοηθά στον έλεγχο των θερμίδων.

Τα ρεβίθια, όμως, έχουν και ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, αφού μπορούν να μπουν σε όλα σχεδόν τα διατροφολόγια. Δεν περιέχουν γλουτένη, είναι vegan και ακίνδυνα για όσους έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Μπορούν να αντικαταστήσουν το αλεύρι σε πολλά προϊόντα και η γεύση τους μοιάζει με εκείνη των ξηρών καρπών.

Για τα 15 εκατομμύρια άτομα που διαγιγνώσκονται με τροφικές αλλεργίες, απαιτείται ένα συγκεκριμένο διατροφολόγιο. Η βιομηχανία τροφίμων τα τελευταία χρόνια βρίσκει συνεχώς εναλλακτικές λύσεις όχι μόνο για τις διατροφικές αλλεργίες, αλλά και για όσους δεν θέλουν απλά τη γλουτένη στη διατροφή τους. Τα ρεβίθια αποτελούν βάση για πολλά νέα προϊόντα, που μπορούν να μπουν στο διατροφολόγιο όλων.

Εναλλακτικές προτάσεις για τρόφιμα με βάση τα ρεβίθια
Ζυμαρικά από ρεβίθια
Τα ζυμαρικά φτιαγμένα από ρεβίθια επιτρέπουν σε όσους δεν μπορούν να καταναλώσουν σιτάρι ή γλουτένη την ευκαιρία να απολαύσουν το αγαπημένο τους ιταλικό πιάτο. Αυτά τα ζυμαρικά είναι τέσσερις φορές περισσότερο πλούσια σε φυτικές ίνες, έχουν την διπλάσια πρωτεΐνη και σχεδόν τους μισούς καθαρούς υδατάνθρακες. Τα ρεβίθια δεν περιέχουν γλουτένη, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πολλά από αυτά είναι ελεύθερα από ΓΤΟ (Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί). Η γεύση και η υφή των ζυμαρικών από ρεβίθια μοιάζουν περισσότερο με τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Σερβίρετε  αυτά τα ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας και τυρί μοτσαρέλα, σκόρδο και λάδι, ή ακόμα και βούτυρο και αλάτι. Όπως κι αν σας αρέσουν τα ζυμαρικά σας, θα σας αρέσει και αυτή η «έκδοση» από ρεβίθια.

Τσιπς από ρεβίθια
Ψάχνετε κάτι για να τσιμπήσετε ενώ παρακολουθείτε μια σειρά στην τηλεόραση; Αντί να αρπάξετε μια σακούλα με πατατάκια ή κουλουράκια, πάρτε τα τσιπς ρεβίθια. Αυτά τα τύπου «πατατάκια» αποτελούν συνδυασμό ρεβιθιού και ρυζιού και είναι τραγανά. Συνδυαστικά μάλιστα και με τη γεύση ξηρών καρπών που έχει το ρεβίθι, δημιουργείται το τέλειο αποτέλεσμα. Διατίθονται σε πολλές γεύσεις για όλα τα γούστα. Απολαύστε με σάλτσα, γκουακαμόλε ή οποιαδήποτε ντιπ. Τα περισσότερα από αυτά είναι επίσης vegan και χωρίς γλουτένη.

Ψητά ρεβίθια
Χρειάζεστε λίγο σνακ πρωτεΐνης; Η επιλογή μιας μερίδας ψητού ρεβιθιού θα σας δώσει τόσο πρωτεΐνη όσο και τα αμύγδαλα, για να μην αναφέρουμε τόσες φυτικές ίνες όσο δύο φλιτζάνια μπρόκολο και τόσο φυλλικό οξύ όσο τρία φλιτζάνια σπανάκι. Αποτελούν την τέλεια πρόταση για όσους είναι αλλεργικοί στους ξηρούς καρπούς. Μπορείτε να τα φτιάξετε ψητά ρεβίθια με κανέλα, με θαλασσινό αλάτι, με πιπέρι ή χρησιμοποιώντας απλά λάδι και καρυκεύματα της επιλογής σας.

Άκουα φαμπα (Αquafaba)
Η άκουα φάμπα είναι καινούργια για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά για όσους έχουν αλλεργίες στα αυγά, είναι πολύ σημαντική. Καταρχάς, ως άκουα φάμπα εννοούμε το υγρό που βρίσκεται μέσα σε ένα κουτί από ρεβίθια (aquafaba: aqua για νερό και faba για φασόλια). Αυτό το υγρό έχει βρεθεί ότι είναι κατάλληλο υποκατάστατο σε συνταγές που απαιτούν ασπράδια αβγών. Για όσους έχουν αλλεργία στα αβγά, αυτό το μαγικό υγρό ανοίγει την πόρτα σε πολλές περισσότερες απολαύσεις: όπως μπισκότα, μαρέγκα, τηγανίτες και διάφορα κέικ.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε επίσης:
Τρώτε πριν τις 8:30 το πρωί; Τότε δεν κινδυνεύετε από διαβήτη

Ο ΕΦΕΤ έβγαλε ανακοίνωση για το αλάτι και προειδοποιεί για την χρήση του

Τι να κάνεις όταν βγαίνεις εκτός ελέγχου με το φαγητό