Tέσσερα σημεία, τέσσερις δίαιτες, τέσσερα προγράμματα άσκησης. Αυτό το χειμώνα αλλάζουμε τον τρόπο που βλέπουμε το σώμα μας…

H Μαριάννα είναι 26 χρόνων. Δουλεύει πολύ, κοιμάται λίγο και όσο θυμάται τον εαυτό της, προσπαθεί να αδυνατίσει. «Νομίζω ότι ανήκω στην κατηγορία των γυναικών που ακόμα και αν λιμοκτονούσαν, πάλι θα είχαν δύο κιλά παραπάνω γύρω από την κοιλιά!», ομολογεί γελώντας. «Συνήθως, όλες οι δίαιτες ξεκινούν καλά και μετά δύο εβδομάδες αρχίζω να παίρνω βάρος πίνοντας ακόμα και νερό».

«Είναι το στάδιο plateau», εξηγεί η δημοσιογράφος Daphne Oz, κόρη του περίφημου Dr. Mehmet Oz, γκουρού της Οπρα, και συγγραφέας του βιβλίου Relish: An Adventure in Food, Style and Everyday Fun. «Kάθε τέτοια εποχή εμφανίζεται και μια νέα δίαιτα που υπόσχεται τα πάντα: αδυνάτισμα σε 8 ώρες, σε 8 μέρες, με ή χωρίς γάλα, με ή χωρίς κρέας, με ή χωρίς ψάρι. Οι έρευνες, όμως, δείχνουν ότι εννέα στις δέκα περιπτώσεις, ακόμα και αν χάσει κανείς κιλά, δεν μπορεί να διατηρήσει το βάρος του αποδεικνύοντας ότι το αδυνάτισμα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπιστεί με μια δίαιτα».

Αυτός είναι και ο λόγος που η ίδια εφαρμόζει μια διαφορετική προσέγγιση εξηγώντας ότι ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσει κανείς το σώμα που θέλει είναι να μάθει πώς λειτουργεί. Να καταλάβει τις συγκεκριμένες ανάγκες. Και ίσως, τότε η λύση είναι πιο εύκολη…

Στόχος 1: στήθος-μπράτσα

Γιατί είναι δύσκολο να χάσεις κανείς: γιατί η περιοχή αποθηκεύει γρήγορα λίπος και έχει ασθενές μυϊκό σύστημα με αποτέλεσμα να χαλαρώνει εύκολα..

Δίαιτα: η Daphne Oz υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μια δίαιτα για το στήθος παρόλο κατά καιρούς, έχουν ανακηρυχτεί πολλές. Το σημαντικό είναι να φτιάξει κανείς μυς που σημαίνει ότι χρειάζεται παραπάνω πρωτεΐνες χωρίς, όμως, αποκλειστικά μια πρωτεϊνική δίαιτα που βοηθάει την γρήγορη απώλεια αλλά κουράζει τον οργανισμό

Πρωινό: ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι με ένα μπολ νιφάδες βρώμης με ένα γιαούρτι, μια κουταλιά μέλι, σταφίδες και ξηρά βερίκοκα

Μεσημεριανό: μια ρυζοσαλάτα με ρύζι ολικής άλεσης και βραστό κοτόπουλο και μια μερίδα λευκό τυρί με λίγα λιπαρά

Απογευματινό: ένα γιαούρτι με δυο μπισκότα ολικής άλεσης

Βραδινό: μια μερίδα βραστά χόρτα με μια μερίδα ψάρι ή κοτόπουλο (μόνο δυο φορές την εβδομάδα) και ένα μήλο

Πριν τον ύπνο: ένα ποτήρι γάλα με δύο κομμάτια μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο

Γυμναστική: το στήθος στηρίζεται μόνο στον θωρακικό μυ που σημαίνει ότι χρειάζεται έξτρα προσπάθεια και διάρκεια στην άσκηση. Η soft επιλογή ονομάζεται gyrokinesis ή γιόγκα των χορευτών, που γυμνάζει την σπονδυλική στήλη. Η πιο hard είναι όλα τα προγράμματα fight club (μποξ) που φτιάχνουν γραμμωμένους μυς. Η «μαγική» συνταγή, όμως, δεν είναι άλλη από το καθημερινό κολύμπι. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται σύστημα, επαναλήψεις, ένταση και ρυθμός. Και μην ξεχνάτε τον κανόνα του Ari Weller που προπονεί στο διάσημο Εquinox της Νέας Υόρκης: «οι κινήσεις πρέπει να είναι σε 3D δυναμική που σημαίνει προς όλες τις κατευθύνσεις για να γυμνάζονται όλοι οι μυς».

Πρόγραμμα: trx. Δεν είναι ακριβώς πρόγραμμα αλλά ένα από τα πιο δημοφιλή όργανα για τα περίφημα «φτερά του Μπάτμαν», την χαλάρωση, δηλαδή, στα μπράτσα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ελαστικούς ιμάντες κρεμασμένους από ένα σταθερό σημείο στον τοίχο που τραβάτε με αντίστοιχη αντίσταση. Σημασία έχουν οι πολλές επαναλήψεις με διαφορετικές κινήσεις (στην τελευταία θα νοιώσετε έντονη κούραση αλλά αυτό είναι το κριτήριο ότι πήγατε καλά). Υπολογίστε δέκα λεπτά κάθε μέρα.

Ασκηση της μέρας: ξαπλώστε στο κρεβάτι με τα πόδια ίσια, λυγίστε το ένα πόδι, ανοίξτε τα χέρια στο πλάι και φέρτε το ένα χέρι από την μία μεριά να χτυπήσει το άλλο σαν να χειροκροτάτε (10 επαναλήψεις).

Στόχος 2: κοιλιά

Γιατί είναι δύσκολο να χάσει κανείς: γιατί ο οργανισμός είναι προγραμματισμένος να αποθηκεύει λίπος στην συγκεκριμένη περιοχή.

Δίαιτα: οι αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές αλλά η Daphne Oz εξηγεί ότι η μόνη αποτελεσματική στη διάρκεια του χρόνου είναι η αποτοξίνωση. Για την ακρίβεια, μια ήπια αποτοξίνωση που βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλλει τοξίνες μειώνοντας το αίσθημα του βάρους.

Με το ξύπνημα: ένα ποτήρι χλιαρό νερό με μισό χυμό λεμόνι

Πρωινό: ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι (κατά προτίμηση με μια φέτα τζίντζερ που καίει τα λίπη) με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μια φέτα ζαμπόν και ένα γιαούρτι

Δεκατιανό: ένα χυμό πορτοκάλι με ένα ακτινίδιο

Μεσημεριανό: ένα μπολ σούπα λαχανικών (χωρίς ρύζι) με μια μερίδα βραστό κοτόπουλο

Απογευματινό: ένα γιαούρτι με μερικά αμύγδαλα

Βραδινό: μια μερίδα ψάρι με βραστά χόρτα ή παντζάρια ή αγκινάρες (αποτοξινωτικές) με μια φέτα πεπόνι

Ολη την μέρα: ένα λίτρο χλιαρό νερό με λίγο λεμόνι, πράσινο τσάι και αν αισθάνεστε ανάγκη για κάτι γλυκό ξηρά δαμάσκηνα, βερίκοκα και αμύγδαλα

Γυμναστική: περπάτημα, περπάτημα, περπάτημα. Οι κοιλιακοί είναι οι αγαπημένοι των γυμναστών αλλά και οι πιο δύσκολοι για αυτό και οι περισσότερες γυναίκες δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τα προγράμματα. Το περπάτημα, όμως, τα έχει όλα: ειδικά νορβηγικού τύπου, με μπαστούνια, για αντίσταση στο έδαφος, σε κοντινά δάση με απότομες κλίσεις όπου ο οργανισμός αναγκάζεται να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια και να κάψει λίπος. Εννοείται ότι το κολύμπι κάνει μια ακόμα φορά το θαύμα του και όλα τα σπορ πισίνας όπως aqua gym που διευκολύνουν και την μικροκυκλοφορία (και μηρούς/γλουτούς).

Ασκηση της μέρας: ξαπλώστε στο κρεβάτι, γυρίστε από την μια μεριά, ακουμπήστε το ένα χέρι για να στερεωθείτε, τα πόδια ίσια και σηκώστε το άλλο χέρι πάνω από το κεφάλι σας σαν να προσπαθείτε να κρατηθείτε από ψηλά (10 επαναλήψεις).

Στόχος 3: γλουτοί

Γιατί είναι δύσκολο να χάσει κανείς: γιατί υπάρχει αρκετός λιπώδης ιστός που εμποδίζει την μυϊκή τόνωση.

Δίαιτα: νούμερο ένα εχθρός στην περιοχή είναι η κυτταρίτιδα με κακή κυκλοφορία λέμφου και αίματος με αποτέλεσμα τον περίφημο φλοιό πορτοκαλιού. Η Daphne Oz επιστρέφει σε μια αρχή που είχε εφαρμόσει ο Dr. Murad με την δίαιτα του νερού υποστηρίζοντας ότι το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο που τα κύτταρα διατηρούν το νερό τους. Που σημαίνει ένας συνδυασμός αποτοξινωτικής και αντιφλεγμονώδους δίαιτας που πετυχαίνει το στόχο.

Πρωινό: ένα ποτήρι χυμό ροδιού με ένα μπολ μούσλι με ξηρά μούρα, δαμάσκηνα και βερίκοκα

Δεκατιανό: ένα πορτοκάλι ή μια φέτα πεπόνι με ένα μερικά αμύγδαλα

Μεσημεριανό: ένα μπολ φακές (ή άλλα όσπρια) ή πλιγούρι ή κουσκούς με μια μερίδα βραστό κοτόπουλο

Απογευματινό: ένα γιαούρτι με ένα μήλο και δυο μπισκότα ολικής άλεσης

Βραδινό: μια μερίδα ψάρι ή κοτόπουλο με μαύρο ρύζι με μια ντοματοσαλάτα και ένα ακτινίδιο

Πριν τον ύπνο: ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου με ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας με 70% κακάο

Γυμναστική: οι Βραζιλιάνες την λατρεύουν και όχι άδικα αφού η zumba, εκτός από το γεγονός ότι τα κάνει όλα πιο εύκολα με τον ρυθμό και την χαρά, φτιάχνει και τους καλύτερους γλουτιαίους. Στην Νέα Υόρκη, όμως, είναι εξαιρετικά δημοφιλές και το Brazil Butt Lift του Βραζιλιάνου Leandro Carvalho, με ειδικές ασκήσεις αεροβικής, που ακολουθεί τακτικά και η Ζιζέλ.

Ασκηση της μέρας: όρθια, με τα πόδια ανοιχτά, λυγίστε τα σαν να προσπαθείτε να κάτσετε σε καρέκλα (10 επαναλήψεις).

Στόχος 4: μηροί

Γιατί είναι δύσκολο να χάσει κανείς: γιατί αντιστέκονται πολύ εύκολα στο αδυνάτισμα ειδικά όταν δεν συνοδεύεται από γυμναστική.

Δίαιτα: εδώ ο στόχος είναι να δουλέψει καλύτερα ο μεταβολισμός για να αναγκάσει στον οργανισμό να κάψει λίπος. Η Daphne Oz, λοιπόν, προτείνει μια δίαιτα που επιταχύνει τον μεταβολισμό χωρίς να κουράζει.

Πρωινό: ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι με μια κουταλιά μέλι και ένα μπολ νιφάδες βρώμης με σταφίδες και ξηρά φρούτα με ένα γιαούρτι

Δεκατιανό: ένα μήλο με μερικά αμύγδαλα

Μεσημεριανό: μια ομελέτα (με τα ασπράδια και λιγότερους κρόκους) με μια μερίδα λευκό τυρί και ένα ακτινίδιο

Απογευματινό: μερικά καρότα με ένα ντιπ με φρέσκο τυρί

Βραδινό: μια μερίδα ψάρι ή μπιφτέκι με μια μερίδα ζυμαρικά ολικής άλεσης με σάλτσα ντομάτας και μια μερίδα λευκό τυρί

Πριν τον ύπνο: ένα γιαούρτι με μερικά δαμάσκηνα

Γυμναστική: ποδήλατο βουνού που καίει πολύ και γυμνάζει βαθιά συγκεκριμένους μυς που είναι και οι πιο δύσκολοι. Αν πάλι αντέχετε στα δύσκολα το bodypump, από τα πιο δημοφιλή της ομάδας Les Mills τα έχει όλα: δύναμη, ρυθμό και πολύ ιδρώτα. Όσο για την απαραίτητη διασκέδαση η Lindsay Duncan που αδυνάτισε τον Marc Jacobs, εξηγεί ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο χαρούμενο και αποτελεσματικό από το μίνι τραμπολίνο που αναγκάζει το λεμφικό υγρό που συνήθως λιμνάζει στα πόδια να κυκλοφορήσει.

Ασκηση της μέρας: ξαπλώστε μπρούμυτα, λυγίστε τα γόνατα, στερεώστε τα χέρια και τινάξτε το ένα πόδι προς τα πίσω σαν να θέλετε να δώστε κλωτσιά (10 επαναλήψεις).

Δείτε επίσης:

Tι μπορείς να φας αντί για σοκολάτα;

Πώς να κόψεις το κάπνισμα χωρίς να πάρεις κιλά

Η vegan διατροφή βοηθά τους αθλητές σύμφωνα με έρευνα