Ξέρουμε πώς τα βότανα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, και πώς ωφελούν την υγεία μας. Ένα από τα πιο γνωστά αφεψήματα είναι το τίλιο ή αλλιώς φλαμούρι, το οποίο έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.

Το τίλιο που προέρχεται από τα είδη Tilia cordata και Tilia platyphyllos κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα φυσικό «ηρεμιστικό» για τον άνθρωπο. Ας δούμε, όμως τι μπορεί να μας προσφέρει το τίλιο;

Αρχικά, το τίλιο δρα κατά της υπερέντασης και του άγχους , προσφέροντας χαλάρωση. Επίσης, ανακουφίζει από το πονοκέφαλο, το κρυολόγημα, το βήχα και τη ρινική καταρροή και βοηθά στις ημικρανίες και στους νευρικούς εμετούς. Ακόμη, δρα και ως ήπιο αντιπυρετικό.

Τα πλεονεκτήματα του τίλιου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών, φυτοθρεπτικών συστατικών και άλλων αντιοξειδωτικών. Μπορεί να μην είναι πλούσιο σε βιταμίνες ή μέταλλα, περιέχει ωστόσο ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως π.χ. το κάλιο. Επίσης, δεν περιέχει καφεΐνη και μπορεί να βοηθήσει στα πεπτικά προβλήματα.

Όσον αφορά τα κρυολογήματα και την γρίπη είναι αποτελεσματικό έναντι διαφόρων στελεχών ιών και βακτηρίων. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ερεθισμού στο λαιμό ή στο στόμα.

Τέλος, υπάρχει επίσης σύνδεση μεταξύ του τίλιου και της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και φαίνεται πως μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ταχυπαλμιών και στην πρόληψη των θρόμβων αίματος.

Δείτε επίσης:
Πώς βοηθά το πράσινο τσάι και ο καφές όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2

Ο ξηρός καρπός που καίει το λίπος και μειώνει την πίεση

Γιατί πρέπει να βάλεις το πράσο στη διατροφή σου