Ότι τα τρανς λιπαρά κάνουν κακό στην υγεία μας, αυξάνοντας την κακή χοληστερόλη, το γνωρίζαμε ήδη. Πλέον, οι επιστήμονες λένε ότι αυξάνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλά τρανς λιπαρά, αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια κατά 52%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το ποσοστό ήταν πιο τρομακτικό, αγγίζοντας το 74%. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας Τοσιχάρου Νινομίγια του Πανεπιστημίου Κιούσου, κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού για 10 χρόνια μελέτησαν 1.628 άτομα άνω των 60 ετών, τα οποία δεν είχαν εμφανίσει άνοια στην αρχή της έρευνας.

Στη διάρκεια της δεκαετούς μελέτης, οι 377 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπιζαν όσοι εξαρχής είχαν μεγαλύτερες ποσότητες τρανς λιπαρών στο αίμα τους, ενώ τον μικρότερο όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα τρανς. Μάλιστα, υπολόγισαν ότι σε όσους είχαν υψηλότερα επίπεδα τρανς λιπαρών ο κίνδυνος άνοιας ήταν κατά μέσο όρο αυξημένος κατά 52% σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ για μερικούς η αύξηση του κινδύνου έφθανε το 74%!

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα τρανς λιπαρά προκαλούν φλεγμονή αλλά και συσσώρευση της πρωτεΐνης του βήτα αμυλοειδούς, που και τα δύο έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ.

«Η νέα μελέτη μάς δίνει άλλο ένα λόγο να αποφεύγουμε τα τρανς λιπαρά», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, υπενθυμίζοντας ότι ο ΠΟΥ έχει ζητήσει την κατάργηση των τρανς παγκοσμίως, έως το 2023.