Σου έχουμε ένα ακόμη λόγο να ακολουθείς υγιεινή διατροφή, καθώς εκτός από τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό σου, παράλληλα κάνεις κάτι καλό και για το περιβάλλον. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά νέα επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Μινεσότα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Κλαρκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), τα φαγητά που κάνουν καλό στην υγεία έχουν συνήθως και μικρότερο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα». Αντιθέτως, η ανθυγιεινή για τους ανθρώπους διατροφή επιβαρύνει περιβαλλοντικά και τον πλανήτη.

Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, οι ερευνητές μελέτησαν 15 ομάδες τροφών και συνέκριναν την επίπτωση τους στην υγεία και στο περιβάλλον. Μάλιστα, πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μελέτη του είδους της, μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα λοιπόν, σχεδόν όλες οι τροφές που σχετίζονται με καλύτερη υγεία, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, έχουν μικρότερες συνέπειες για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τους φυσικούς πόρους όπως το νερό. Από την άλλη, τροφές που έχουν συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως το κόκκινο κρέας, έχουν παράλληλα χειρότερες επιπτώσεις στον πλανήτη και επιφέρουν μεγαλύτερη επιβάρυνση και ρύπανση.

Την ίδια στιγμή βέβαια, τα ψάρια που είναι μια υγιεινή τροφή έχουν αρνητική επίδραση στο περιβάλλον, καθώς η όλη αλυσίδα της αλιείας, επεξεργασίας και κατανάλωσης τους έχει μεσαίου επιπέδου περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μεγαλύτερες από ό,τι η παραγωγή και κατανάλωση φυτικών τροφών. Από την άλλη, τα αναψυκτικά και γενικά τα ποτά με ζάχαρη που ενέχουν κινδύνους για την υγεία, έχουν μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Δείτε επίσης: Planetary Health Diet: Η δίαιτα που θα σώσει τον πλανήτη