Μπορεί η φθινοπωρινή σοδειά να μην είναι τόσο πλούσια, όσο η καλοκαιρινή, αλλά έχει και αυτή τα καλούδια της. Μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, ρόδια και άλλα “ταπεινά” φρούτα είναι τώρα στο φόρτε τους και έχουν την πρώτη θέση στο καλάθι των αγορών μας.

•    Αχλάδια. Τα αχλάδια συλλέγονται έως το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά συντηρούνται στα ψυγεία των παραγωγών για να τα απολαμβάνουμε και τον χειμώνα. Η καλύτερη στιγμή τους είναι αναμφίβολα τον Σεπτέμβριο, όταν είναι φρεσκοκομμένα από το δέντρο και διατηρούν τους χυμούς και το άρωμά τους. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C και τα χρησιμοποιούμε για κομπόστες, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και chutney.

•    Μήλα. Το φρούτο που κάνει “πέρα κάθε γιατρό”, καθώς περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, γνωρίζει τις δόξες του από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι συνταγές με μήλα είναι δεκάδες, από φρουτοσαλάτες, μηλόπιτες, κομπόστες και γλυκό του κουταλιού, μέχρι μήλα ψητά, πουρέ και αλμυρές μαρμελάδες.

•    Πορτοκάλια. Τι μπορεί να πει κανείς για τα πορτοκάλια; Το πιο δημοφιλές φρούτο διεθνώς περιέχει βιταμίνη Α, Β και C και είναι καλή πηγή φολικού οξέως, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου και ψευδαργύρου. Φρέσκο και σε χυμό, μας συντροφεύει από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, το ξύσμα του αρωματίζει πολλά γλυκά, ενώ πρωταγωνιστεί και στα περισσότερα εορταστικά γλυκά. Πάει πολύ με σοκολάτα, κάνει υπέροχες μαρμελάδες και γλυκό του κουταλιού.

shutterstock_137450018

•    Γκρέιπφρουτ. Έχει συνδεθεί με τη δίαιτα και όχι τυχαία, αφού συμβάλει στην απώλεια βάρους και τη μείωση της χοληστερίνης. Το γκρέιπφρουτ, ως γνήσιο εσπεριδοειδές, αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και, επιπλέον, περιέχει βιταμίνες Α και Β, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Αν δεν αντέχετε την πικρίλα τους, δοκιμάστε να τα συνδυάσετε σε χυμό μαζί με πορτοκάλι. Ο χυμός τους γίνεται επίσης πολύ καλή μαρινάδα για κρέας.

•    Φραγκόσυκα. Το καθάρισμά του θα σας παιδέψει, ωστόσο αν αναλογιστείτε τα οφέλη, αξίζει τον κόπο. Τα φραγκόσυκα είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Α, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, κ.α.. Δοκιμάστε τα, εκτός από φρέσκα σε μαρμελάδες και κομπόστες.

•    Ρόδια. Προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, κάνουν την εμφάνισή τους τα ρόδια, τα φρούτα-σύμβολο της καλοτυχίας, που τα γευστικά σποράκια τους χαρίζουν χρώμα και ευεξία. Πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα ρόδια ταιριάζουν πολύ με βρώμη και γιαούρτι, όπως και με τις πράσινες σαλάτες. Γίνονται ακόμα ωραίος χυμός αλλά και λικέρ.

•    Ακτινίδια. Η ελαφρώς ξινή γεύση τους δεν τα βάζει στην κορυφή των προτιμήσεων των περισσοτέρων. Όμως αυτά τα καθόλου εμφανίσημα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ είναι και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε. Επιπλέον, λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας είναι ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα. Φρέσκα μπαίνουν σε φρουτοσαλάτες και συνοδεύουν εξαιρετικά γιαούρτι. Επίσης, γίνονται ωραίος χυμός και νόστιμη μαρμελάδα.

•    Λωτοί. Μπορεί να κατηγορήθηκαν ότι προκάλεσαν τη λήθη στους συντρόφους του Οδυσσέα, ωστόσο οι νόστιμοι λωτοί δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας. Πλούσια σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες, οι λωτοί δεν είναι απλά φρούτα, είναι υπερτροφή. Εκτός από φρέσκους, μπορούμε να τους δοκιμάσουμε και μέσα σε κέικ ή τάρτες.

shutterstock_158767646

•    Μανταρίνια. Το άρωμά τους γεμίζει την κουζίνα μας, από τη στιγμή που θα τα βάλουμε στη φρουτιέρα, κάνοντάς μας να αντιληφθούμε ότι το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά. Μικρά και γλυκά, τα μανταρίνια με τη χαρακτηριστική γεύση προσφέρουν, μεταξύ άλλων, βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες, νάτριο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Σκέτα τρώγονται μετά μανίας, ευτυχώς χωρίς να μας φορτώνουν με πολλές θερμίδες, γίνονται όμως και μαρμελάδα, το ξύσμα τους αρωματίζει γλυκά και κέικ, ενώ η φλούδα τους νόστιμο γλυκό του κουταλιού.

•    Κυδώνια. Από τον Οκτώβριο κάνουν την εμφάνισή τους και τα κυδώνια, το ιδιαίτερο αυτό φρούτο που καταναλώνεται περισσότερο ψημένο, παρά ωμό. Τα κυδώνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Επίσης, περιέχουν βιταμίνες C, Α και Β, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο. Τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και κυδωνόπαστα, ενώ ταιριάζει εξαιρετικά με κρέας ψητό.

•    Σταφύλια. Οι καρποί των αμπελιών βρίσκονται τον Σεπτέμβριο στην πιο ώριμη και γευστική τους στιγμή, συνεχίζουν όμως να κρατούν μία καλή θέση στα ράφια των μπακάλικων μέχρι και τον Οκτώβριο. Εκτός από το φρέσκο φρούτο, που μας προσφέρει κάλιο, βιταμίνες A, Β και C, φλαβονοειδή και κουερσιτίνη, με αυτά φτιάχνουμε νόστιμο γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα, ενώ από τον μούστο τους φτιάχνουμε μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, πετιμέζι και, φυσικά, κρασί και ξύδι.