Υπάρχουν 10 λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι στη δίαιτά μας και θα πρέπει να τα αποφύγουμε εάν θέλουμε να απαλλαγούμε οριστικά από τα επιπλέον κιλά.

Είναι όλα τα λιπαρά κακά; Απαγορεύονται οι υδατάνθρακες; Είναι δυνατόν να καταναλώνουμε υπερβολικά πολλή πρωτεΐνη; Με τόσες πολλές -συχνά αντικρουόμενες- πληροφορίες για τη διατροφή, είναι εύκολο να έχουμε απορίες, να μπερδευόμαστε και να κάνουμε διατροφικά λάθη χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Και τα λάθη δυστυχώς σαμποτάρουν την προσπάθειά μας.

Ευτυχώς, όμως, τα εμπόδια που μόνοι βάζουμε στον εαυτό μας είναι εύκολο και να ξεπεραστούν, εάν τα αναγνωρίσουμε. Γι αυτό και εμείς συγκεντρώσαμε τα 10 πιο κοινά λάθη στη δίαιτα και γιατί θα πρέπει να τα αποφεύγουμε, εάν θέλουμε χάσουμε βάρος. Έχουμε και λέμε…

1. Δεν τρώμε αρκετά λιπαρά
Το έχουμε πει πολλές φορές αλλά αξίζει να το επαναλάβουμε: τα λιπαρά δεν πρέπει να λείπουν από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, ούτε σε περιόδους δίαιτας. Μπορεί οι διατροφικές συμβουλές της δεκαετίας του ‘80 να συνιστούσαν αποφυγή τους, ωστόσο από τότε έχουν παρέλθει 40 χρόνια και αρκετές έρευνες που δικαιώνουν τα καλά λιπαρά, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι αυτά ο βασικός υπαίτιος για την αύξηση του βάρους. Μάλιστα, κάποια από αυτά, όπως για παράδειγμα τα αβοκάντο, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, μιας και μας βοηθούν να αισθανόμαστε γεμάτοι, ενώ παράλληλα μας παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλη. Επιλέγουμε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, το φιστικοβούτυρο και τα αβοκάντο.

2. Δεν τρώμε αρκετούς υδατάνθρακες
Άλλη μία κατηγορία τροφίμων που είχε «δαιμονοποιηθεί» στο παρελθόν με τις χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες να είναι από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές όσων προσπαθούν να χάσουν βάρος. Είναι γεγονός ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη, τα λευκά ζυμαρικά και το άσπρο ψωμί, που μπορεί να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα και να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες από την άλλη, μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Σημειώνεται επίσης ότι η μείωση των υδατανθράκων επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα ενέργειας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε αντοχές για άσκηση ενώ παράλληλα, μπορεί να μας κάνει να λαχταράμε ακόμη περισσότερους υδατάνθρακες. Την ίδια στιγμή, οι σύνθετοι υδατάνθρακες έχουν φυτικές που μας δίνουν ενέργεια καιμας κρατάνε χορτάτους για περισσότερο.

3. Καταναλώνουμε πολλή πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό μακροθρεπτικό συστατικό για την απώλεια βάρους, βοηθώντας για παράδειγμα στην ανάπτυξη των μυών, που καίνε θερμίδες ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Αλλά μπορεί και να το παρακάνουμε. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η πρωτεΐνη είναι το «ιερό δισκοπότηρο» όσον αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά και καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες, χωρίς να συνειδητοποιούν, ότι μπορεί να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από όσες πρέπει ή ότι μπορεί έτσι να αυξάνουν το σωματικό τους λίπος.

Εάν γυμναζόμαστε τακτικά θα πρέπει να καταναλώνουμε 1,2-1,7 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Εάν το παρακάνουμε με τις πρωτεΐνες σε σκόνη και τις μερίδες κρέατος στο πιάτο μας, μπορεί να καταλήξουμε να αυξάνουμε το βάρος μας αντί να το ρίχνουμε.

4. Αποκλείουμε ολόκληρες ομάδες τροφίμων
Πολλές από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες απαιτούν από όσους τις ακολουθούν να κόψουν από τη διατροφή τους ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά ή το κρέας. Το πρόβλημα με αυτά τα διατροφικά πλάνα είναι ότι είναι πολύ περιοριστικά και μπορεί να μας κάνουν να βαριόμαστε γρήγοροα, να χάνουμε τα κίνητρά μας ή ακόμη και να λαχταράμε ανθυγιεινά τρόφιμα. Επιπλέον, αποκλείοντας μεγάλες ομάδων τροφίμων μπορεί να αποκτήσουμε ανεπάρκεια σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες ή το ασβέστιο. Εκτός αν κάποιος όντως πάσχει από τροφική αλλεργία, δεν θα πρέπει στα γεύματά μας να απομακρύνουμε καμία ομάδα τροφίμων.

5. Ακολουθούμε πολύ περιοριστικές δίαιτες
Μερικοί άνθρωποι υποθέτουν ότι αφού η μείωση των θερμίδων οδηγεί σε απώλεια βάρους, τότε μια δραστική μείωση θερμίδων θα φέρει ταχύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο η πραγματικότητα διαφέρει. Σύμφωνα με μελέτη όσοι ακολουθούν μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων δεν χάνουν βάρος μακροπρόθεσμα, λόγω της υπερβολικής παραγωγής κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Όταν το σώμα απελευθερώνει πολλή κορτιζόλη, τείνει να αποθηκεύει λίπος, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Και δεν είναι μόνο αυτό…

Όταν δεν τρώμε αρκετές θερμίδες, ο μεταβολισμός μπορεί να επιβραδυνθεί, δεν έχουμε αρκετή ενέργεια για να γυμναστούμε και είναι πιο πιθανό να τρώμε περισσότερο, αφού θα αισθανόμαστε συνεχώς πεινασμένοι και στερημένοι. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να αποφεύγουμε δίαιτες που συνιστούν την κατανάλωση λιγότερων των 1.200 θερμίδων ημερησίως.

6. Τρώμε πολύ μετά από μία προπόνηση
Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος θα πρέπει και να γυμναζόμαστε, ακολουθώντας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Ωστόσο, η προπόνηση, όσο δυνατή και αν είναι, δεν μας δίνει άλλοθι για να τρώμε περισσότερο μετά. Σίγουρα, η γυμναστική καίει θερμίδες, αλλά πολλοί συχνά υπερτιμούν το πόσο έκαψαν. Μάλιστα όσοι «ανταμείβουν» τον εαυτό τους με φαγητό, για τον ιδρώτα που έχυσαν, μπορεί και να το παρακάνουν, ακόμη και επιλέγοντας φαινομενικά υγιεινά σνακ μετά την προπόνηση, όπως τα πρωτεϊνικά smoothies. Εάν πρέπει να ανεφοδιάσετε με ενέργεια, επιλέξτε τα σωστά σνακ μετά την προπόνηση. Βρείτε νόστιμες ιδέες ΕΔΩ.

7. Τρώμε μόνο «φαγητό διαίτης»
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη «χαμηλά λιπαρά», «χωρίς ζάχαρη» ή «χωρίς γλουτένη». Μόνο και μόνο επειδή διατίθενται στην αγορά ως φιλικά προς τη δίαιτα, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη σιλουέτα μας. Τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα είναι πολύ επεξεργασμένα και περιέχουν αμφισβητήσιμα συστατικά. Είναι καλύτερο η πρώτη μας επιλογή να είναι φρέσκα φαγητά και σνακ, ιδανικά φτιαγμένα στο σπίτι ή αν πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε κάτι έτοιμο, ας περιέχει τουλάχιστον ελάχιστα συστατικά.

8. Αντιμετωπίζουμε όλες τις θερμίδες ως ίσες
Το να μετράμε τις θερμίδες μπορεί να είναι αποτελεσματικό όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλες οι θερμίδες ως ίσες. Σύμφωνα με μελέτη, όσοι ακολουθούν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά χάνουν περισσότερο βάρος από εκείνους που τρώνε τις ίδιες θερμίδες αλλά σε μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά. Και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος διατροφολόγος για να καταλάβει ότι καταναλώνοντας 1.500 θερμίδες από πατατάκια, κέικ και αναψυκτικά δεν πρόκειται να χάσει βάρος σε σύγκριση με κάποιον που τρώει τις ίδιες 1.500 θερμίδες αλλά από άπαχο κρέας, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

9. Δεν τρώμε με μέτρο
Ακόμα και όσοι γεμίζουν τα πιάτα τους τους με υγιεινές τροφές, μπορεί να σαμποτάρουν εν αγνοία τους τη δίαιτά τους. Με άλλα λόγια, τα τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους εάν δεν καταναλώνονται με μέτρο. Νόστιμα τρόφιμα που δεν θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας, όπως το αβοκάντο, το χούμους, το φιστικοβούτυρο και οι μπανάνες, εξακολουθούν να είναι πλούσια σε θερμίδες και μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους εάν δεν είμαστε προσεχτικοί στην κατανάλωσή τους. Μπορούμε βέβαια να συνεχίσουμε να τα απολαμβάνουμε, απλά θα πρέπει να φροντίσουμε να τηρούμε το μέγεθος της μερίδας.

10. Πίνουμε τις θερμίδες μας
Το να προσέχουμε την κάθε μπουκιά μας είναι σχετικά εύκολο. Τι γίνεται όμως με τις γουλιές; Ακόμα και τα φαινομενικά υγιεινά ποτά και ροφήματα μπορεί να είναι πηγή ανεπιθύμητων θερμίδων. Κάποιοι χυμοί για παράδειγμα, μπορεί να αποδειχθούν βόμβες θερμίδων και ζάχαρης, καθώς πολλές φορές φτιάχνονται με φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως μπανάνες και ανανά. Επίσης, κάθε σταγόνα κρέμας ή γάλακτος και κάθε κουταλιά ζάχαρης στον καφέ, αυξάνει σημαντικά το θερμιδικό του φορτίο. Για να παραμένουμε σε καλό δρόμο, είναι καλύτερο να πίνουμε ροφήματα χωρίς ζάχαρη. Εάν διψάμε πολύ, υπάρχει πάντα το νερό που έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητο συστατικό σε κάθε δίαιτα.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε επίσης:
Sleep makeover: Η δίαιτα του ύπνου και πώς να εξασφαλίσετε νύχτες zen

Βρες τι τύπος δίαιτας είσαι και τι να τρως για να χάσεις βάρος

Τι να προσέχεις όταν κάνεις δίαιτα το καλοκαίρι