Οι εχθροί της σιλουέτας είναι κάτι σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας -κόβεις ένα εμφανίζονται δύο. Εκεί λοιπόν που νομίζαμε ότι αφαιρώντας από τη διατροφή γλουτένη, ζωικά γαλακτοκομικά και λιπαρά είχαμε σωθεί, να σου ένα νέο πρόβλημα που ακούει στο όνομα λεκτίνες.

Πριν λίγο καιρό είχαμε πει για εκείνο το αμερικάνικο ψωμί που δεν περιέχει λεκτίνες και σύμφωνα με τον καρδιολόγο Dr. Steven Gundry είναι η πιο σωστή επιλογή.

Τι είναι όμως αυτές οι λεκτίνες και πρέπει όντως να τις αποφεύγουμε πάση θυσία ή μήπως, τελικά, πρόκειται για μία ακόμη διατροφική μόδα που καλό είναι να προσπεράσουμε;

Οι λεκτίνες, που λέτε, είναι πρωτεΐνες, που περιέχονται σε τροφές όπως τα δημητριακά και ειδικά το σιτάρι ολικής αλέσεως, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι μελιτζάνες, οι ντομάτες, οι πατάτες, οι πιπεριές, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά. Η υψηλή πρόσληψη λεκτινών θεωρείται ότι ευνοεί τις φλεγμονές, οι οποίες οδηγούν σε αύξηση του βάρους και σε προβλήματα υγείας.

GALA-GALAKTOKOMIKA

Αντίθετη άποψη ωστόσο, φαίνεται ότι έχει η Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία. Η εκπρόσωπο της, Megan Rossi, δήλωσε στον Independent ότι ναι μεν η μεγάλη πρόσληψη λεκτινών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία, όμως είναι τόσο δύσκολο να φάει κάποιος μεγάλη ποσότητα λεκτινών, ώστε δεν έχει βάση να συζητάμε για απαγόρευση όλων των τροφών που τις περιέχουν από τη διατροφή μας. “Αν κάποιος τρώει μαγειρεμένα όσπρια και δημητριακά, τα χαμηλά επίπεδα λεκτινών που περιέχουν είναι ανεκτά”, λέει η ίδια εξηγώντας πως όσο τα τρόφιμα προετοιμάζονται σωστά, οι λεκτίνες δεν αποτελούν πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους.

ksiroi-karpoi

Μάλιστα, τονίζει ότι τα οφέλη που έχουν για τον οργανισμό οι τροφές που περιέχουν λεκτίνες όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα λαχανικά κλπ, αντισταθμίζουν πλήρως τις αρνητικές επιπτώσεις από τις λεκτίνες για τους περισσότερους από εμάς. Βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πέψης, για τα οποία ευθύνονται οι λεκτίνες και όντως θα πρέπει να τις βγάλουν από τη διατροφή τους, αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν συμβουλής γιατρού και όχι επειδή είναι η νέα “τάση” στις δίαιτες. Και το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη γλουτένη και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

melitzanes-ntomatinia-kalokairi

Σύμφωνα με την ίδια τέλος, το ιδανικό είναι κάποιος να ακολουθεί τη Μεσογειακή Διατροφή, βάζοντας στο καθημερινό μενού άφθονα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, σπόρους και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Τροφές δηλαδή που στην πλειονότητα τους περιέχουν λεκτίνες, αλλά που όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες, η Μεσογειακή Διατροφή συνδέεται με 8% μείωση της θνησιμότητας και 10% μείωση εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.