Φεύγεις κάθε πρωί από το σπίτι με το ζεστό σου καφεδάκι στο θερμός και συχνά απλά το γεμίζεις ξανά και ξανά με φρέσκο καφέ, χωρίς να το έχεις πλύνει πριν. Μπορεί να σου φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά δυστυχώς αυτή σου η συνήθεια δεν είναι τόσο «αθώα».

Δεν είναι τόσο για τα σημάδια που αφήνουν οι στάμπες του καφέ στο εσωτερικό του θερμός -αν και μεταξύ μας, δεν είναι και πολύ ωραία εικόνα-, ούτε για τη γεύση του καφέ, μιας και με δεδομένο ότι βάζεις πάντα το ίδιο ρόφημα μέσα τότε η γεύση δεν μπορεί να επηρεαστεί. Το πρόβλημα είναι με τα μικρόβια που μπορεί να αναπτυχθούν μέσα στο θερμός σου.

«Η ζέστη από τον καυτό καφέ δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων και βακτηρίων», αναφέρει στο Bustle η Δρ Nidhi Ghildayal, ειδική επιδημιολόγος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Επιπλέον, συχνά το θερμός σου έρχεται σε επαφή με πολλές μολυσμένες με μικρόβια επιφάνειες, όπως μέσα στα ΜΜΜ, το αυτοκίνητο και τους κοινόχρηστους χώρους γραφείων, γεγονός που σημαίνει ότι έρχεται σε επαφή με πολλά μικρόβια από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Το γεγονός ότι δεν τα βλέπεις, δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκεί!

Για να αποφύγεις το κίνδυνο μόλυνσης, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι πριν από κάθε νέο γέμισμα του θερμός σου, να το πλένεις επιμελώς με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων. Δεν θα σου πάρει περισσότερα από 2-3 λεπτά. Αν πάλι στο γραφείο σου δεν υπάρχει κουζίνα για να πλύνεις το θερμός σου, προτίμησε τον καφέ στο γραφείο να τον βάλεις σε ένα από τα χάρτινα ποτηράκια μιας χρήσης. Επιστρέφοντας το βράδυ στο σπίτι, αν έχεις πλυντήριο πιάτων, συστήνεται να πλένεις εκεί και το θερμός σου, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες του νερού απομακρύνουν πιο αποτελεσματικά υπολείμματα, βρωμιά και μικρόβια.