Αλήθεια εσύ ξέρεις τι είναι το “Σύνδρομο του Μυστικού Δείπνου”; Όχι, δεν έχει καμία σχέση με νηστεία ή άλλες διατροφικές συνήθειες που επιτάσσει η θρησκεία. Μιλάμε για το περίφημο λουκούλλειο γεύμα στο οποίο πολλοί υποκύπτουν πριν αρχίσουν δίαιτα!

lipara

Στη λογική του “από αύριο ξεκινάω δίαιτα και θα στερηθώ πολλά λαχταριστά φαγητά και για καιρό, ας φάω όσα περισσότερα μπορώ τώρα”, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δίνουν στο εαυτό τους τη χάρη και τη χαρά ενός τεράστιου γεύματος. Παράλληλα, υπάρχουν και εκείνοι που προκειμένου να ξεφορτωθούν ό,τι παχυντικό υπάρχει στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας πριν ξεκινήσουν δίαιτα, προτιμούν αντί να τα πετάξουν στα σκουπίδια ή να τα δώσουν σε κάποιον, να τα φάνε όλα! Και κάπως έτσι, καταλήγουν σε αυτό το περίφημο Μυστικό Δείπνο, για το οποίο μόνο εκείνοι και η κουζίνα τους ξέρουν!

sundromo_ANOIGMA

Για να ξέρεις, το “Σύνδρομο του Μυστικού Δείπνου” μαρτυρά ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και λάθος τρόπο σκέψης που χωρίζει τις τροφές σε “καθαρές” (π.χ. superfoods και λαχανικά) και “βρώμικες” (π.χ. γλυκά, μπέργκερ, πίτσα). Το να τρέφεσαι σωστά σου δίνει μια αίσθηση ελέγχου και αυτοεκτίμησης. Από την άλλη, η ευκαιριακή κατανάλωση τροφής χωρίς έλεγχο ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δίνει λάθος μηνύματα στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε λιγούρες. Αν λοιπόν υποκύπτεις συχνά σε τέτοια μεγάλα γεύματα πριν από μια δίαιτα ή ακολουθείς δίαιτες που επιτρέπουν τέτοια γεύματα ως επιβράβευση για τη σκληρή προσπάθεια, υπάρχει κίνδυνος να βρεθείς σε ένα φαύλο κύκλο δίαιτας – υπερφαγίας, αντί να πραγματοποιήσεις μια πραγματικά καλή αλλαγή στον τρόπο ζωής σου.

lipara2

Επιπλέον, το να θεωρείς κάποιες τροφές κακές μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διατροφικές διαταραχές, όπως η ορθορεξία. Το μυστικό σύμφωνα με τους διατροφολόγους είναι να αναγνωρίζεις ποιες τροφές έχουν μεγάλη ή μικρή θρεπτική αξία και να τις εντάσεις ανάλογα στη διατροφή σου, χωρίς υπερβολές ούτε όσον αφορά στη στέρηση ούτε στην κατανάλωση τους.