Υπάρχουν αλήθεια τροφές για καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα ή που κάνουν τα παιδιά μας πρωταθλητές; 
Πολλές φορές οι γονείς, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τα παιδιά τους είτε να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα είτε να είναι καλύτερα στα αθλήματα, ψάχνουν να βρουν τροφές για να τα ενισχύσουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν μαγικές τροφές που μόνο η κατανάλωσή τους θα βοηθήσει τους μικρούς μας φίλους. Ένα παιδί πρέπει να ακολουθεί συνολικά μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή για να τα καταφέρνει παντού. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η θρεπτική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει άμεσα την πνευματική ικανότητα παιδιών σχολικής ηλικίας. Διάφορες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών (όπως σιδήρου, θειαμίνης, ψευδαργύρου κ.ά.) μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ενεργητικότητα, στη συγκέντρωση και στην απόδοση του μαθητή.

paidi hrwas 2

Υπάρχουν τροφές που κάνουν τα παιδιά να ψηλώνουν;
Το μέγιστο ύψος κάθε ανθρώπου καθορίζεται κυρίως από γενετικούς παράγοντες. Παρ’ όλα αυτά, μια σωστή διατροφή βοηθάει στο να εξασφαλίσει στο παιδί όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξή του.

Ένα παιδί/έφηβος χρειάζεται: πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα) και μικροθρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στο ασβέστιο
Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό καθώς είναι απαραίτητο για το σχηματισμό γερών οστών. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) είναι πλούσια σε ασβέστιο. Τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ασβέστιο. Επίσης, για το χτίσιμο γερού σκελετού είναι απαραίτητα ο φώσφορος και η βιταμίνη D.

Υπάρχουν τροφές που απαγορεύεται να τρώνε τα παιδιά μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία;
Οι αυστηροί περιορισμοί αφορούν κυρίως τα πολύ μικρά παιδιά που δεν έχουν γιορτάσει ακόμη τα πρώτα τους γενέθλια. Τα μωράκια λοιπόν κάτω του 1 έτους δεν θα πρέπει να καταναλώνουν μέλι, γάλα αγελάδας, μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας και το βασιλικό σκουμπρί, ζάχαρη και αλάτι. Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης και αλατιού και με τη συχνότητα που μπορεί να καταναλώνονται μεγάλα ψάρια που μπορεί να είναι επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα.