Για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός χρειάζεται να λαμβάνει καθημερινά κάποια θρεπτικά συστατικά, ανάμεσα τους και η πρωτεΐνη. Και μπορεί η πρώτη πηγή πρωτεϊνών που μας έρχεται στο μυαλό να είναι το κρέας, υπάρχουν όμως και άλλες πρωτεϊνούχες τροφές που μπορείς να επιλέξεις εναλλακτικά.

Συγκεντρώσαμε 5 βασικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, που μπορείς να βάζεις στο καλάθι σου κάθε φορά που πας super market.

avga

Αβγά
Είναι μία τροφή με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ανάμεσα τους και η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Στα μεγάλα τους ατού ότι μπορούν να μπουν στη διατροφή μας από το πρωί μέχρι το βράδυ, εσύ αποφασίζεις πότε και πώς θα τα απολαύσεις, απλά φρόντισε να μην το παρακάνεις με τους κρόκους, επιλέγοντας περισσότερο τα ασπράδια.

FASOLIA-OSPRIA

Όσπρια
Είτε επιλέξεις φασόλια, είτε ρεβίθια, είτε φακές, όλα τα όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών, που σου χαρίζουν ενέργεια την οποία διατηρείς ανάμεσα στα γεύματα. Στα συν, τα όσπρια είναι και πλούσια σε φυτικές ίνες.

kinoa

Κινόα
Μία τροφή που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια αλλά όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει, καθώς εκτός από νόστιμη είναι και πλούσια σε πρωτεΐνη. Φτιάξε μαζί της σαλάτες ή χρησιμοποίησε την ως συνοδευτικό για κρέας και ψάρι (3-4 κουτ. σούπας βρασμένη κινόα ανά μερίδα).

giaourti me frouta

Γιαούρτι
Το ελληνικό γιαούρτι μεταξύ άλλων είναι και καλή πηγή βιταμίνης Β12 και πρωτεΐνης, ενώ η γεύση του είναι ασυναγώνιστη. Προσοχή, είναι σημαντικό να διαβάζεις προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων, για να διαλέγεις γιαούρτι και όχι επιδόρπιο γιαουρτιού.

xuroi-karpoi

Ξηροί καρποί
Όποιο ξηρό καρπό και αν επιλέξεις θα έχεις λάβει μία καλή αναλογία πρωτεϊνών, φυτικών ινών και καλών λιπαρών. Βέβαια, με τους ξηρούς καρπούς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις ποσότητες, καθώς μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγεις από άποψη θερμίδων.

Δείτε επίσης:
Φουλ της πρωτεΐνης στο τραπέζι (χωρίς όμως κρέας)