Το ξέρουμε πως έχει λυπηθεί η ψυχή σου τους παίκτες του Survivor… Όχι μόνο τα έπαθλα φαγητού είναι πραγματικά αστεία, αλλά και σε όσους δεν έχουν την τύχη(;) να τα κερδίσουν απομένει μία και μόνο επιλογή: Να φάνε καρύδα…ψητή, βραστή, ωμή και καρύδα σε ριζότο! Μήπως, όμως, το ότι τρώνε ολημερίς και ολονυχτίς καρύδα είναι προς όφελός τους; Η απάντηση είναι ναι και αυτό χάρη στη μοναδική διατροφική αξία του συγκεκριμένου φρούτου. Για καλή σου τύχη βέβαια, δεν είσαι αποκλεισμένος σε μια παραλία κάποιου νησιού της Καραϊβικής μακριά από τον πολιτισμό και μπορείς να πεταχτείς μέχρι το κοντινότερο μαγαζί με βιολογικά προϊόντα για να απολαύσεις τα αμέτρητα προϊόντα καρύδας που κυκλοφορούν.

karida-5

Λάδι καρύδας
Δεν φανταζόμαστε να νόμιζες πως θα αρχίζαμε με κάτι άλλο… Είναι το πιο δημοφιλές προϊόν καρύδας και όχι άδικα αφού είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όχι μόνο για την καθημερινή σου κούρα ομορφιάς, αλλά και για την διατροφή σου. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί ένα άριστο προϊόν ντεμακιγιαζ, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ενυδάτωση του σώματος και των μαλλιών, τη λεύκανση των δοντιών και το ξύρισμα. Όσον αφορά την διατροφή, το λάδι καρύδας είναι ιδανικό για το μαγείρεμα αφού λέγεται πως αυξάνει τον μεταβολισμό και αντέχει καλύτερα από το ελαιόλαδο στις υψηλές θερμοκρασίες. Μην ξεχνάς όμως πως πρόκειται για λάδι και αυτό σημαίνει πως έχει πολλές θερμίδες και χαμηλή διατροφική αξία, οπότε καλό είναι να μην το παρακάνεις!

karida6

Νερό καρύδας
Σίγουρα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μας, καθώς όχι μόνο είναι πεντανόστιμο και δροσιστικό αλλά η διατροφική του αξία θα εντυπωσίαζε ακόμη και τον πιο δύσπιστο, καθώς είναι μια από τις καλύτερες πηγές ηλεκτρολυτών. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες, φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο, ενώ έχει αποδειχθεί πως προσφέρει άριστη ενυδάτωση και πως βοηθά στην απώλεια βάρους.

karida2

Γάλα καρύδας
Περιέχει τα λεγόμενα “καλά λιπαρά”, ενώ δεν περιέχει λακτόζη, με αποτέλεσμα να αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος και άριστο συμπλήρωμα σε πολλές συνταγές, όπως κάρυ.

karida1

Αλεύρι καρύδας
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη για όλες τις αλμυρές και γλυκές συνταγές τους. Και το καλύτερο; Περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από το κανονικό αλεύρι!

karida4

Κρέμα καρύδας
Περιέχει τα γνωστά “καλά λιπαρά” και η μοναδική κρεμώδης υφή της την κάνει ιδανική για πολλές γλυκές και αλμυρές συνταγές. Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις με την κρέμα καρύδας, είναι να την χτυπήσεις με το μίξερ χειρός, μαζί με ζάχαρη και λίγη βανίλια για να κάνεις σαντιγί. Μπορείς να την βρεις σε κονσέρβα σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά ακόμα και αν δεν την βρεις σου έχουμε την λύση: Πάρε μια κονσέρβα με γάλα καρύδας, γύρισε την ανάποδα και άφησέ την όλο το βράδυ στο ψυγείο. Όταν θα την ανοίξεις το άλλο πρωί, όλη η κρέμα θα έχει συγκεντρωθεί στο πάνω μέρος, αφήνοντας κάτω όλο το νερό.

Ζάχαρη καρύδας
Μπορεί να αντικαταστήσει την κανονική κρυσταλλική ζάχαρη και είναι κατάλληλη και για διαβητικούς αφού έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Παράλληλα, περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, αν και είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως φώσφορο, νάτριο, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Μπορεί να αποτελεί ένα λιγότερο επεξεργασμένο προϊόν σε σύγκριση με την κανονική ζάχαρη, ωστόσο δεν παύει να περιέχει τις ίδιες θερμίδες (20 ανά κουταλάκι του γλυκού) με αυτή. Γι’ αυτό ιδιαίτερα σημαντικό είναι να καταναλώνεται με σύνεση.

Αμινοξέα καρύδας
Αποτελεί υποκατάστατο της soy sauce, περιέχει μικρότερη ποσότητα αλατιού από αυτή και είναι ιδανικό προϊόν για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη.

karida3

Ωμή καρύδα
Αφήσαμε για τελευταίο, το πιο απλό: την απλή, ωμή καρύδα. Το συγκεκριμένο φρούτο έχει πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων, καθώς μεταξύ άλλων αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων. Έχει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή αλλά και αντιγηραντική δράση χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη E και καροτένια, ενώ είναι και αρκετά αποτελεσματική στην καταπολέμηση παθήσεων του ανοσοποιητικού.