Είτε κάνετε δίαιτα είτε προσέχετε τη διατροφή σας, ο νέος θερμιδομετρητής του olivemagazine.gr θα σάς φανεί πολύ χρήσιμος! Είναι το απόλυτο εργαλείο για το αδυνάτισμα, καθώς χρησιμοποιώντας τον μπορείτε να αθροίσετε τις θερμίδες που έχει το γεύμα σας και τελικά να πετύχετε τον στόχο σας και να χάσετε βάρος με επιτυχία.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε το φαγητό σας στην οργανωμένη αλφαβητικά λίστα μας για να δείτε πόσες θερμίδες έχει ανά Χ γραμμάρια. Προσοχή! Οι θερμίδες που αναγράφονται είναι κατά προσέγγιση, καθώς πιθανόν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος των πιάτων. Μπορείτε να κάνετε μόνοι σας την πρόσθεση των θερμίδων ανάλογα με την ποσότητα που έχετε καταναλώσει ή διαφορετικά να επιλέγετε την κάθε τροφή, πατώντας πάνω της και ο θερμοδομετρητής μας από κάτω θα σας κάνει αυτόματα την πρόσθεση. Σε περίπτωση που θέλετε να αφαιρέσετε κάτι, απλά πατήστε το X στα αριστερά του ονόματος της τροφής.

Πόσες θερμίδες χρειαζόμαστε τη μέρα;
Οι θερμίδες που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση εξαρτώνται τόσο από το φύλο και την ηλικία όσο και από τις συνήθειές μας, όπως για παράδειγμα το πόσο συχνά γυμναζόμαστε. Ο στατιστικολόγος Νέιθαν Γιάου από το Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια συγκέντρωσε στοιχεία από το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και βάσει αυτών δημιούργησε τα παρακάτω γραφήματα, τα οποία θα σάς λύσουν όλες τις απορίες!

Άντρες
>10 ετών: 1.400 θερμίδες την ημέρα.
10-20 ετών: 2.400 θερμίδες.
40-60 ετών: 2.200 θερμίδες
61-80ετών: 2.000 θερμίδες

Προσοχή! Οι άντρες που κάνουν ήπια γυμναστική μπορούν να καταναλώνουν επιπλέον 200 θερμίδες, ενώ οι άντρες που γυμνάζονται έντονα 400-600 επιπλέον θερμίδες.

Γυναίκες
5-10 ετών: 1.400 θερμίδες
11-20 ετών: 2.000 θερμίδες
25-50 ετών: 1.800 θερμίδες
51-80 ετών:1.600 θερμίδες την ημέρα εάν δεν γυμνάζονται και γενικώς δεν είναι πολύ δραστήριες.

Προσοχή! Οι γυναίκες που κάνουν ήπια γυμναστική μπορούν να καταναλώνουν επιπλέον 200 θερμίδες, ενώ οι γυναίκες που γυμνάζονται έντονα 400 επιπλέον θερμίδες.

Είναι όλες οι θερμίδες ίδιες;
Πέρα από την ποσότητα των θερμίδων που προσλαμβάνουμε κάθε μέρα, θα πρέπει να δίνουμε έμφαση και στην ποιότητα αυτών για να έχουμε καλή υγεία. Μπορεί ένα μήλο και μερικά κομμάτια σοκολάτας να έχουν τις ίδιες θερμίδες, ωστόσο, θα έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στο σώμα μας, καθώς έχουν τελείως διαφορετική θρεπτική αξία.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard είναι αντίθετη με την παλαιότερη πεποίθηση ότι οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε πρέπει απλά να είναι ίσες με αυτές που καταναλώνουμε ώστε να έχουμε ένα υγιές σωματικό βάρος, και προτείνει τη θεωρία των ποιοτικών θερμίδων. Οι ερευνητές 120.000 υγιείς γυναίκες και άνδρες για 20 χρόνια, και κατέληξαν ότι η συστηματική κατανάλωση χαμηλών ποιοτικά τροφών, όπως επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη, επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά σχετίστηκε με αύξηση του σωματικού βάρους.

Αντίθετα, τα τρόφιμα που σχετίστηκαν με απώλεια βάρους ήταν τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, το γιαούρτι και τα ολικής αλέσεως προϊόντα. Η θεωρία των ποιοτικών θερμίδων χρησιμοποιεί ως βασικά άξονα των κυρίως γευμάτων το «υγιεινό πιάτο» που έχει προταθεί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard, το οποίο δεν περιλαμβάνει επεξεργασμένες τροφές, αλλά υγιεινές, όπως φρούτα και λαχανικά, πηγή πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο, όσπρια και ψάρι, ελαιόλαδο και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Και αφού μάθατε τα πάντα για τις θερμίδες, τώρα είστε έτοιμοι να μετρήσετε πόσες έχει το φαγητό σας. Για να το κάνετε πατήστε ΕΔΩ ή αναζητήστε την εικόνα του θερμιδομετρητή στην αρχική μας σελίδα.