Μη σας ξεγελά το ιταλικό όνομά του, το φινόκιο δεν είναι άλλο από την ελληνική μαραθόριζα. Αρωματικό και τραγανό, συμπληρώνει και νοστιμίζει πολλά ελληνικά πιάτα και πράσινες σαλάτες.

finokio3

Τι μας προσφέρει
Η σαρκώδη ρίζα κάτω από το μάραθο -που καταναλώνεται τόσο ωμή όσο και μαγειρεμένη- αποτελείται σε ποσοστό 95% από νερό αλλά είναι πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και καλίου. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και έχει ευεργετικές ιδιότητες στο έντερο, μια και αφαιρεί τις τοξίνες.

finokio

Πώς το επιλέγετε & πώς το συντηρείτε
Όταν προμηθεύεστε φινόκιο καλό θα ήταν να προσέχετε να είναι σχετικά βαρύ και να έχει λαμπερό άσπρο χρώμα, χωρίς κίτρινες άκρες και χτυπήματα. Το φρέσκο φινόκιο διακρίνεται από τα τρυφερά φύλλα στο πάνω μέρος της ρίζας. Διατηρείται στο ψυγείο, αν και είναι καλύτερο να καταναλώνεται φρέσκο, ειδικά αν πρόκειται να φαγωθεί ωμό.

Ξέρατε ότι;
* Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Ιταλία η λέξη «φινόκιο» χρησιμοποιούνταν με υποτιμητικό τρόπο και η χρήση της χρονολογείται από την εποχή της Ιεράς Εξέτασης.
* Όσο για τη μαραθόριζα, ο μάραθος ήταν ευρέως διαδεδομένος στην αρχαία Ελλάδα.
* Λέγεται ότι ο Μαραθώνας πήρε το όνομά του από το μάραθο που φύτρωνε εκεί.
* Σήμερα, το φινόκιο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο αλλά αποτελεί αγαπημένο λαχανικό των Ιταλών. Στη Σικελία, μετά από κάθε γεύμα, σερβίρονται στο τραπέζι ωμές φέτες από φινόκιο που καθαρίζουν και αρωματίζουν το στόμα.

finokio1

Πώς το απολαμβάνετε
Το φινόκιο είναι αρωματικό και τραγανό, γι’ αυτό όταν είναι ωμό ταιριάζει άψογα σε σαλάτες. Μαγειρεμένο μπορεί να συνδυαστεί με πάρα πολλά υλικά και συνοδεύει γευστικά το ψάρι, το χοιρινό και το κοτόπουλο. Στη Γαλλία το κάνουν ογκρατέν, στην Ιταλία το τηγανίζουν και στην Ελλάδα φλερτάρει με το αρνάκι φρικασέ.

Και 5 νόστιμες συνταγές με φινόκιο:

Μοσχαράκι με φινόκιο και σάλτσα μαστίχας

Αγκιναρόρυζο με ντομάτα και μάραθο

Σουπιές λεμονάτες με μαραθόριζα και πατάτες

Σαλάτα με φινόκιο, πράσινο μήλο και ρόγες σουλτανίνας

Χυμός πράσινο μήλο με φινόκιο, λάιμ, σπανάκι και αγγούρι