Το βούτυρο από ξηρούς καρπούς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή τα τελευταία χρόνια, είτε κάποιος είναι vegan είτε απλά ακολουθεί υγιεινή διατροφή. Πιο κλασικές επιλογές το φυστικοβούτυρο και το αμυγδαλοβούτυρο. Αλήθεια, είναι κάποιο από τα δύο πιο υγιεινό;

Τα οφέλη τους
Τόσο το αμυγδαλοβούτυρο όσο και το φυστικοβούτυρο έχουν ως βάση τους υγιεινούς καρπούς, πλούσιους σε καλά λιπαρά. Επίσης, αμφότερα αποτελούν πηγή φυτικής πρωτεΐνης, αντικαθιστώντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, όπως το κόκκινο κρέας, ενώ η γλυκιά τους γεύση μπορεί να μας επιτρέψει να φτιάξουμε επιδόρπια με φρούτα χωρίς να είναι αναγκαία η χρήση ζάχαρης. Και η αντικατάσταση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά ή με πρόσθετα σάκχαρα με οποιοδήποτε από αυτά τα βούτυρα ξηρών καρπών, είναι ωφέλιμο τόσο για την καρδιαγγειακή υγεία όσο και για την υγεία του εγκεφάλου.

Τέλος, η υψηλή περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες, τα καθιστά καλές πηγές ενέργειας, μπορούν να μας χορτάσουν εύκολα, ενώ οι πρωτεΐνες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες και τα καλά λιπαρά επιβραδύνουν την πέψη, γεγονός που επιβραδύνει και την ταχύτητα με την οποία τα τρόφιμα διασπώνται σε σάκχαρα.

Το διατροφικό προφίλ τους
Μπορεί το φυστικοβούτυρο και το αμυγδαλοβούτυρο να χρησιμοποιούνται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο και στις ίδιες συνταγές, ωστόσο έχουν μικρές διατροφικές διαφορές. Για να τις εντοπίσουμε, συγκρίνουμε τι μας προσφέρει 1 κουτ. σούπας αμυγδαλοβούτυρο, σε σχέση με 1 κουτ. σούπας φυστικοβούτυρο, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA):

Θρεπτικά συστατικά αμυγδαλοβούτυρου (1 κουτ. σούπας):
* Θερμίδες: 98.2
* Λιπαρά: 8,88γρ.
* Νάτριο: 36,3mg
* Υδατάνθρακες: 3,01γρ.
* Σάκχαρα: 1γρ.
* Φυτικές ίνες: 1,65γρ.
* Πρωτεΐνη: 3,35γρ.
* Ασβέστιο: 55,5mg
* Σίδηρος: 0,558mg
* Μαγνήσιο: 44,6mg
* Φολικό οξύ: 8,48mg

Θρεπτικά συστατικά φυστικοβούτυρου (1 κουτ. σούπας):
* Θερμίδες: 95.7
* Λιπαρά: 0,177γρ.
* Νάτριο: 8,22mg
* Υδατάνθρακες: 3,57γρ.
* Σάκχαρα: 1,68γρ.
* Φυτικές ίνες: 0,8γρ.
* Πρωτεΐνη: 3,55γρ.
* Ασβέστιο: 7,84mg
* Σίδηρος: 0,278mg
* Μαγνήσιο: 26,9mg
* Φολικό οξύ: 13,9mg

Όπως φαίνεται, το αμυγδαλοβούτυρο περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και μαγνήσιο και λιγότερα σάκχαρα. Πέρα από τα παραπάνω, είναι πιο καλή πηγή βιταμίνης Ε, που είναι ωφέλιμη στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στην υγεία του εγκεφάλου και κάνει καλό στο δέρμα. Παράλληλα, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά και καλύτερη αναλογία ωμέγα-3 προς ωμέγα-6 λιπαρών οξέων από το φυστικοβούτυρο, που είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.

Το φυστικοβούτυρο από την άλλη, έχει ελαφρώς καλύτερη αναλογία πρωτεΐνης προς λιπαρά, καθιστώντας το καλύτερη πηγή φυτικής πρωτεΐνης από το αμυγδαλοβούτυρο. Επίσης, το φυστικοβούτυρο περιέχει περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων φυλλικού οξέος και Β3.

Ποιο είναι καλύτερη επιλογή;
Όπως ήδη αναφέραμε, και τα δύο είναι καλές πηγές φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών και καλών λιπαρών. Συνεπώς, όσον αφορά τόσο τη διατροφή τους αξία όσο και τη γεύση τους, είναι και τα δύο πολύ καλές επιλογές.

Αν το βούτυρο ξηρών καρπών δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι σας, μπορεί να τα εναλλάσσεται ή να επιλέγεται ξεκάθαρα με το τι σας αρέσει περισσότερο γευστικά. Σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η επιλογή σας, προτιμήστε βούτυρο που φτιάχνεται αποκλειστικά από ξηρούς καρπούς και αποφύγετε όσα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή αλάτι.

Δείτε επίσης:
Μήπως κι εσύ αποθηκεύεις λάθος το φυστικοβούτυρο;

Φυστικοβούτυρο για τη μνήμη και την καλή καρδιακή λειτουργία

Kiss the Earth: Βούτυρο ξηρών καρπών για πρωταθλητές