Όλοι υποκλίνονται στη νοστιμιά του ελληνικού γιαουρτιού, γι αυτό κι εμείς εξερευνούμε κουταλιά-κουταλιά τι μας προσφέρει και πώς θα το απολαμβάνουμε καλύτερα.

Το ότι είναι από τις πρώτες τροφές που μπαίνουν στη ζωή μας λέει πολλά. Το γιαούρτι είναι φυσικό προϊόν που ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων και προέρχεται από βακτηριακή ζύμωση του γάλακτος. Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου. Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α και D.

shutterstock_178647779

Η ιστορία του
Σύμφωνα με τις ιστορίες που μιλούν για την πρώτη του εμφάνιση, η δημιουργία του προέκυψε τυχαία όταν το γάλα που μετέφεραν σε ασκούς κάποιοι νομάδες έπηξε λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Όταν οι νομάδες δοκίμασαν το πηχτό αυτό γάλα που βγήκε από τα σακιά τους, προφανώς τους άρεσε η γεύση του και έτσι αποφάσισαν να το καθιερώσουν, είτε επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία είτε προσθέτοντας από το έτοιμο γιαούρτι στο γάλα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν πρόκειται για μύθο ή πραγματικότητα, πάντως είναι γεγονός ότι το  γιαούρτι παρασκευάζεται και καταναλώνεται ήδη από την αρχαιότητα, κάτι που αποδεικνύεται από πολλές αναφορές στο “ζυμωμένο γάλα” σε αρχαία κείμενα.

Πώς μας ωφελεί;
Λόγω της βιταμίνης D που περιέχει το γιαούρτι βοηθά στην ενίσχυση των οστών, άρα και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι τα ένζυμα του διευκολύνουν την πέψη, μάλιστα ένα γιαούρτι την ημέρα αρκεί για να λειτουργεί άψογα το πεπτικό σύστημα. Σημείωσε δε ότι ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ αποτελεί σύμμαχο για όσους ασκούνται τακτικά και θέλουν να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες (ιδανικό γεύμα μετά την άσκηση).

shutterstock_137217560

Τα είδη του ελληνικού γιαουρτιού
Με πέτσα.
Είναι το πιο κλασσικό και διαδεδομένο ελληνικό γιαούρτι. Το βρίσκουμε σε πήλινα ή πλαστικά κεσεδάκια και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η πετσούλα, που δεν είναι άλλο από τα λιπαρά του γάλακτος που ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Έχει συμπαγή υφή και χαρακτηριστική, υπόξινη γεύση.

Κλασικό χωρίς πέτσα. Φτιάχνεται όπως το γιαούρτι με πέτσα, αλλά για να αποφευχθεί η δημιουργία της πετσούλας στην επιφάνεια ανακατεύεται διαρκώς κατά τη διάρκεια της παρασκευής. Το βρίσκουμε συνήθως σε πλαστικά και γυάλινα κεσεδάκια και έχει πλούσια βελούδινη υφή και ισορροπημένη γεύση.

Στραγγιστό. Η διαδικασία παραγωγής του είναι ανάλογη με του κλασικού γιαουρτιού χωρίς πέτσα, αλλά πριν μπει σε πλαστικά κεσεδάκια μοιράζεται σε υφασμάτινα σακιά και κρεμιέται για τουλάχιστον 24 ώρες να στραγγίξει. Λόγω της απώλειας των υγρών του έχει πιο σφιχτή υφή σε σχέση με το κλασσικό γιαούρτι.

Κάθε γάλα το γιαούρτι του
Σύμφωνα με το γάλα από το οποίο παράγεται, το γιαούρτι χωρίζεται επίσης σε:
Αγελαδινό, δηλαδή το γιαούρτι που παρασκευάζεται από γάλα αγελάδος.
Πρόβειο, από πρόβειο γάλα.
Κατσικίσιο, από κατσικίσιο γάλα.
Βουβαλινό, από βουβαλίσιο γάλα.
Φυτικό, από γάλα σόγιας, αμυγδάλου, ρυζιού, φουντουκιού ή καρύδας.

shutterstock_91756403

Πλήρες VS Light
Το light γιαούρτια ή αλλιώς τα γιαούρτια με 2% και 0% λιπαρά είναι ιδανική επιλογή για όποιον προσέχει τη γραμμή του και θέλει να αποφεύγει τα ζωικά λιπαρά. Ωστόσο, το πλήρες γιαούρτι έχει περισσότερες βιταμίνες από τις light εκδοχές του. Πάντως και τα δύο έχουν την ίδια αυθεντική γεύση. Νόστιμο tip: Εάν δεν αλλάζεις με τίποτα το αγαπημένο σου γιαούρτι με πέτσα αλλά θέλεις να μειώσεις τα λιπαρά στη διατροφή σου να ξέρεις ότι στα ψυγεία των super markets υπάρχουν και light γιαούρτια με πέτσα, ενώ εάν απλά αφαιρέσεις την πέτσα από το γιαούρτι το κάνεις αμέσως πιο ελαφρύ μιας και όπως είπαμε στην πέτσα συγκεντρώνονται τα λιπαρά.

Τα επιδόρπια γιαουρτιού
Όσοι βρίσκουν το παραδοσιακό γιαούρτι πολύ ξινό για τα γούστα τους, σίγουρα προτιμούν τα δεκάδες επιδόρπια γιαουρτιού που κυκλοφορούν στην αγορά. Η διαφορά τους σε σχέση με το κλασικό γιαούρτι είναι ότι στην πραγματικότητα περιέχουν ελάχιστη ποσότητα γιαουρτιού που ανακατεύεται με ανθόγαλα, σιρόπι, κρέμα και συχνά εμπλουτίζεται με τεχνητές γεύσεις και χρώματα, αλλά και με υλικά όπως φρούτα, σοκολάτα, μαρμελάδες, ξηρούς καρπούς και δημητριακά. Αν θέλεις να καταναλώνεις αυθεντικό γιαούρτι θα πρέπει να διαβάζεις πάντα την ετικέτα των γιαουρτιών που βρίσκεις στα ψυγεία για να είναι σίγουρο ότι παίρνεις γιαούρτι και όχι επιδόρπιο γιαουρτιού.

shutterstock_195454691

Η επέλαση των frozen yogurt
Τα τελευταία χρόνια τα frozen yogurts, τα παγωμένα γιαούρτια δηλαδή, έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, ενώ τα μαγαζιά με παγωμένο γιαούρτι ξεφυτρώνουν πραγματικά σαν μανιτάρια. Το frozen yogurt αποτελεί αμερικάνικη ανακάλυψη, ενώ το γιαούρτι που χρησιμοποιείται συχνά ενισχύεται με γλυκαντικά καθώς και με άλλα συστατικά όπως τεχνητά χρώματα και αρώματα.

Μπορεί να μην πρόκειται για 100% αυθεντικό γιαούρτι, ωστόσο δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι είναι πολύ γευστικό. Άλλωστε, τα καταστήματα που το σερβίρουν έχουν συνήθως και μια τεράστια ποικιλία από toppings που το συνοδεύουν, όπως γλυκά κουταλιού, φρέσκα φρούτα, ζαχαρωτά και σιρόπι σοκολάτας που το κάνουν ακόμη πιο λαχταριστό.

shutterstock_137108663

Πώς το απολαμβάνουμε;
Χωρίς υπερβολές το γιαούρτι είναι μια τροφή για όλες τις ώρες της μέρας. Με φρούτα και δημητριακά είναι ένα σούπερ πρωινό. Με λίγη βρώμη, αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς και μέλι έχουμε ένα πολύ χορταστικό snack κατάλληλο και για το γραφείο, αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα. Του αρκούν 2 κουταλιές από το αγαπημένο μας γλυκό του κουταλιού για να γίνει ένα υπέροχο επιδόρπιο. Του πάει πολύ η κανέλα και το μέλι, μπαίνει με μεγάλη επιτυχία σε γλυκά, όπως κρέμες, μους και κέικ, ενώ με γιαούρτι φτιάχνουμε δροσερά ντιπ που συνοδεύουν ψητό κρέας αλλά και τα αγαπημένα μας ντολμαδάκια, μπαίνει στο σκέτο ρύζι και του δίνει πολύ ωραία γεύση, γίνεται dressing για σαλάτες και βέβαια ας μην ξεχνάμε το διάσημο τζατζίκι.

“Γιαουρτώνουμε” 5 συνταγές

Σούπα με κουνουπίδι και γιαούρτι

Παϊδάκια μαριναρισμένα σε γιαούρτι και μαστίχα

Γιαούρτι με μυρωδικά

Πάβλοβα με φρούτα του δάσους και μους γιαουρτιού

Smoothie φράουλα – γιαούρτι με σιρόπι αγαύης