Τα πορφυρά – μωβ τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά, δεν είναι μόνο εντυπωσιακά χρωματικά αλλά το έντονο χρώμα τους είναι ενδεικτικό της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά και άλλα σημαντικά διατροφικά στοιχεία.

Ξεχωρίσαμε μερικές από τις πιο γνωστές μωβ τροφές, κάποιες από τις οποίες θα βρείτε στον πάγκο του μανάβη σας, άλλες όμως αν θέλετε να τις δοκιμάσετε θα πρέπει ίσως να τις παραγγείλετε ή να τις αναζητήσετε σε μαγαζιά με πιο «ψαγμένα» είδη μαναβικής. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει επιλογές που θα δώσουν αφενός χρωματικό ενδιαφέρον στα πιάτα σας, αφετέρου θα σας κάνουν καλό.

Παντζάρι
Ο βασιλιάς των μωβ λαχανικών. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικό άλας, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, Β2, Β6, Β5 (παντοθενικό οξύ), φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως το β- καροτένιο. Όσο για το κόκκινο χρώμα του βολβού του παντζαριού, αυτό οφείλεται σε χρωστικές που ονομάζονται βηταλαΐνες και έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση. Ακόμη, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες -διαλυτές και αδιάλυτες, ιδιαίτερα χρήσιμες για τον έλεγχο του επιπέδου του σακχάρου του αίματος και της χοληστερόλης.

Μελιτζάνες
Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά, μας προσφέρει εκτός από νόστιμα πιάτα και πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη και νιασίνη και φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή. Περιέχει και θρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια των φαινολών, όπως χλωρογενικό οξύ, το οποίο θεωρείται ότι έχει αντιμικροβιακή και αντιιική δράση και ρίχνει την «κακή» χοληστερίνη (LDL).

Σύκα
Τα σύκα περιέχουν, μεταξύ άλλων, βιταμίνες Α, Ε, Κ, Β1 και Β2, μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο και κάλιο, καθώς και φυτικές ίνες. Λόγω του ότι είναι πολύ καλή πηγή καλίου, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, η κατανάλωση σύκων οδηγεί στην πτώση των επιπέδων των τριγλυκερίδιων στο αίμα, αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μωβ (ή κόκκινο) λάχανο
Είναι μια καλή πηγή βήτα-καροτίνης, βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Βοηθά επίσης στη μείωση της χοληστερίνης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων αφού δεσμεύει τα χολικά οξέα που εκκρίνονται από τη χολή κατά τη διαδικασία της πέψης με αποτέλεσμα να μειώνεται η συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα.

Μωβ κουνουπίδι
Βαρεθήκατε το λευκό κουνουπίδι; Αναζητήστε το μωβ, που δεν είναι μόνο διαφορετικό σε χρώμα αλλά και εξίσου θρεπτικό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C ενώ το μωβ χρώμα του οφείλεται στην ανθοκυανίνη, φυτοχημική ουσία που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Μούρα
Με εντυπωσιακό χρώμα και ντελικάτο άρωμα, τα άγρια βατόμουρα ή σμέουρα, όπως λέγονται στη γλώσσα μας, υπερέχουν γευστικά από τα εισαγόμενα φραμπουάζ. Όπου τα βρείτε, μη χάσετε την ευκαιρία, τιμήστε τα! Επίσης, το μύρτιλο, ο καλοκαιρινός καρπός ενός χαμηλού θάμνου (Vaccinium myrtillus). Καλλιεργείται στην περιοχή της Δράμας, παραμένει όμως σχεδόν άγνωστος, όχι πάντως για πολύ, καθώς το μέλλον του διαγράφεται λαμπρό. Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι έχει μυριάδες πιστούς, που καταναλώνουν μανιωδώς κάθε παρασκεύασμα που τον περιέχει, αλλά και η αντιοξειδωτική δράση του.

Μωβ πατάτες
Οι μωβ πατάτες που μπορεί να έχετε συναντήσει σε μενού εστιατορίων περουβιανής κουζίνας, έχουν 4 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από τις κλασικές πατάτες λόγω της ανθοκυανίνης στην οποία οφείλεται το μωβ χρώμα της σάρκας και του φλοιού τους. Είναι και πολύ νόστιμες, αναζητήστε τες.

Δείτε επίσης

Φυστικοβούτυρο για τη μνήμη και την καλή καρδιακή λειτουργία

Πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη Β5 και σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε;

10 τροφές που βοηθούν το πάγκρεας να αποτοξινωθεί