Τώρα που τα ρολόγια γύρισαν μια ώρα πίσω και το θα νυχτώνει πιο νωρίς, δημοσιεύτηκε μια πανευρωπαϊκή έρευνα από το Ινστιτούτο για την Επιστημονική Έρευνα του καφέ, που μελετά πώς ο καφές μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση κατά τους χειμερινούς μήνες και μάλιστα πώς μπορεί σε μακροπρόθεσμο επίπεδο να καταπολεμήσει την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ). Στην έρευνα συμμετείχαν 5000 ενήλικες από 5 ευρωπαϊκές χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία και Φινλανδία.

Τι είναι η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή;
Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ) έχει επίσημα κατηγοριοποιηθεί ως μείζονα καταθλιπτική διαταραχή με εποχιακό μοτίβο. Δηλαδή η αλλαγή στον καιρό επιφέρει κάποιες σημαντικές αλλαγές στη διάθεση κάποιων προσώπων, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Σε πιο ήπια μορφή, υπάρχει ο όρος «winter blues» που χαρακτηρίζει ουσιαστικά τη μελαγχολία που μας φέρνει ο Χειμώνας.

Κι ενώ κάποιοι αγαπούν τα ζεστά ρούχα, τις κουβερτούλες και τα ζεστά ροφήματα δίπλα στο τζάκι, άλλοι έχουν τις μαύρες τους. Τα συμπτώματα αυτά στην καλύτερη περίπτωση είναι μια απλή μελαγχολία, ενώ όταν τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και υπάρχει διάγνωση ΕΣΔ, μπορεί να παρατηρηθεί υπνηλία, κόπωση, τάση για λήθαργο…

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το λιγότερο φως της συγκεκριμένης περιόδου επηρεάζει ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται ιπποθάλαμος, με αποτέλεσμα να παράγεται περισσότερη μελατονίνη, που είναι η ορμόνη του ύπνου και έτσι να αισθανόμαστε κόπωση και υπνηλία. Η παραγωγή μελατονίνης με τη σειρά της μειώνει την παραγωγή της σεροτονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τη διάθεση, με αποτέλεσμα να «πέφτει» το κέφι μας.

Το αποτέλεσμα της έρευνας
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της έρευνας, η κατανάλωση μιας κούπας καφέ κάθε 4 ώρες μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη διάθεσή μας. Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το ⅓ των συμμετεχόντων (28%), εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης με το που αλλάζει η ώρα και βραδιάζει πιο νωρίς. 21% λένε ότι αγχώνονται όσο οι μέρες μικραίνουν, 24% ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν ενώ το 25% χάνει τη διάθεσή του για άσκηση.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η κατανάλωση 75γρ. καφεΐνης κάθε 4 ώρες βοηθά στη βελτίωση της διάθεσής μας, όσο η μέρα προχωρά και αρχίζει να νυχτώνει. Από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, ένα 20% δήλωσε ευθέως ότι η διάθεσή του βελτιώθηκε έπειτα από την κατανάλωση καφέ. Ένα 29% ανέφερε ότι ένιωσε να έχει περισσότερη ενέργεια ενώ ένα 21% ότι ένιωσε να είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση και να έχει περισσότερη συγκέντρωση.

Ο Giuseppe Grosso, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κατάνια, δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι οι πολυφαινόλες του καφέ μπορούν να περάσουν από το αίμα στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη νευρο-αντιφλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και συντελώντας στη δημιουργία νέων νευρώνων στον εγκέφαλο.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε επίσης:
Διατροφική ψυχιατρική: Αυτές οι τροφές μάς φτιάχνουν τη διάθεση

Το πικρό είναι υγιεινό. Οκτώ πικρά τρόφιμα και ποτά που χαρίζουν υγεία

Καλός καφές; Προτείνουμε 12 στέκια που σερβίρουν ποιότητα