Υπάρχει μια υπερτροφή, που αντικαθιστά πλήρως τη ζάχαρη, ανακόπτει την επιθυμία για γλυκό, αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και την καύση του λίπους, είναι πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο και προφέρει τόνωση και ενέργεια στον οργανισμό. Το όνομά αυτής μελάσα. Η μελάσα είναι ένα σκούρο παχύ σιρόπι, συνιστά μία από τις 9 θρεπτικότερες τροφές του πλανήτη και προέρχεται από ζαχαροκάλαμο.

Ωφέλιμη στον οργανισμό
H μελάσα προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Ειδικότερα, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε σίδηρο είναι ευεργετική και απαραίτητη σε άτομα με στίγμα μεσογειακής αναιμίας ή χαμηλό αιματοκρίτη. Βοηθά στα προβλήματα τριχόπτωσης που προέρχονται από έλλειψη σιδήρου και προσφέρει άμεση τόνωση στον οργανισμό απομακρύνοντας το αίσθημα της κόπωσης. Βοηθά σε προβλήματα οστεοπόρωσης αλλά και στη σωστή ανάπτυξη των ιστών και οστών των παιδιών. Ιδανική για την περίοδο της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της εμμήνου ρύσης, όπου ο γυναικείος οργανισμός χρειάζεται περισσότερο σίδηρο και ασβέστιο.

Επιπλέον, δρα ως φυσικό κολλαγόνο λόγω της περιεκτικότητας της σε ελαστίνη και θωρακίζει τον οργανισμό με τις ολικές πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά για την αντικαρκινική τους δράση. Ανάμεσα στα άλλα τονώνει τη μνήμη και την πνευματική συγκέντρωση, ενώ συμβάλλει στην μείωση του στρες λόγω της περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο. Ενισχύει τη libido, βοηθά στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και στη γονιμότητα.

Τρόποι χρήσεις
Η μελάσα, ως πρωτογενές παράγωγο του ζαχαροκάλαμου, είναι κατάλληλη για ζαχαροπλαστική και μαγειρική χρήση, τη δημιουργία γλυκών και αρτοσκευασμάτων όπως ψωμί, κέικ, κουλούρια, μπάρες, σάλτσες γλυκόξινες, σάλτσες κόκκινες, μαρινάδες και σαλάτες. Σε όλες τις χρήσεις και συνταγές, χρειάζεται η μισή ποσότητα μελάσας σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης που αναγράφεται στη συνταγή. Κατάλληλη για όσους κάνουν δίαιτα και μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που έχουν προδιάθεση για διαβήτη ή να συμπεριληφθεί στο διαιτολόγιο ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και περιέχει λίγες θερμίδες.

Προκειμένου να απολαύσουμε όλα αυτά τα διατροφικά οφέλη δοκιμάσαμε τη μελάσα Emelia, που είναι ανώτερης ποιότητας, διότι δεν είναι προϊόν απόσταξης, δεν έχει καμία επεξεργασία, ενώ παρασκευάζεται από τον συμπυκνωμένo χυμό καλής ποιότητας ζαχαροκάλαμου με την παλιά παραδοσιακή συνταγή της φυγοκέντρησης και του βρασμού σε χαμηλή θερμοκρασία. Η γεύση της είναι ιδιαίτερα γευστική, αφήνοντας μια γλυκιά αίσθηση στον ουρανίσκο. Επίσης, έχει λίγες θερμίδες (15 ανά κουταλάκι του γλυκού), ενώ περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό. Μπορεί να ενταχθεί και σε προγράμματα δίαιτας, ενώ είναι κατάλληλη ακόμα και για τους διαβητικούς.

Περισσότερα: Μελάσα Emelia

Δείτε επίσης:

Η Μάνια άφησε το πιάνο και την κλασική μουσική για να ασχοληθεί με τη μελάσα

Noodles με γαρίδες, λαχανικά και σάλτσα τεριγιάκι με μελάσα

Φτιάχνουμε εύκολα πεντανόστιμο βούτυρο μήλου