Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και στο χώρο της κουζίνας αναμένεται προσεχώς να έχουμε συσκευές που -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- μοιάζουν βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Δεν κάνουμε λόγο για το μακρινό μέλλον ωστόσο γιατί ήδη η τεχνολογική εξέλιξη έχει εντάξει πολλά gadgets στην καθημερινότητά μας, αρκετά μάλιστα από τα οποία είναι και πολύ χρήσιμα. Ανακαλύψαμε μερικά επαναστατικά τεχνολογικά επιτεύγματα που αναμένεται προσεχώς να βρίσκονται και στη δική μας κουζίνα. Μπορείτε να φανταστείτε για παράδειγμα μια κουζίνα να λειτουργεί μόνο με φωνητική εντολή; Ναι, δεν αστειευόμαστε, μιλάμε πολύ σοβαρά. Τα παρακάτω εξαρτήματα λειτουργούν με αυτόν ακριβώς τον τρόπο.

Κάδος απορριμάτων
Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά σε κάθε κουζίνα. Ο κάδος των σκουπιδιών λοιπόν που δεν χρειάζεται να τον ακουμπίσετε καν για να ανοίξει είναι γεγονός. Υπεύθυνη για την εφεύρεσή του είναι η εταιρεία simplehuman και λειτουργεί με τεχνολογία εντοπισμού κίνησης και φωνής που επιτρέπει με μία απλή κίνηση του χεριού κοντά στον κάδο ή με φωνητική εντολή να ανοίξει όταν τα χέρια σας είναι απασχολημένα.

Ο φούρνος που συνδέεται με τον Βοηθό της Google
Ο φούρνος που λειτουργεί με προηγμένη τεχνολογία σύνδεσης με ηλεκτρονικό βοηθό από την Google ανήκει στη νέα σειρά φούρνων νέας τεχνολογίας που παρουσιάστηκαν στην περσινή Έκθεση Επίπλων του Μιλάνου EuroCucina. Προσφέρει τη δυνατότητα «συνομιλίας» με τη συσκευή και θα ξετρελάνει τους tech freaks.

Πλένοντας τα πιάτα με φωνητική εντολή
Μια εφεύρεση της εταιρείας Dornbracht που στηρίζεται σε τεχνολογία που σκοπό έχει να διευκολύνει την καθημερινότητά μας στην κουζίνα. Για παράδειγμα με την εντολή «πλύνε τη σαλάτα», η βρύση του νεροχύτη ενεργοποιείται και τον γεμίζει με τη σωστή ποσότητα νερού στη σωστή θερμοκρασία.

Το έξυπνο ψυγείο
Είναι το ψυγείο των ονείρων της κάθε νοικοκυράς και foodie. Διαθέτει τεχνολογία νέας γενιάς, touch screen και εξοπλισμό όπως εσωτερική κάμερα που φωτογραφίζει το περιεχόμενο του ψυγείου δίνοντας επίσης τη δυνατότητα να ψωνίσετε online χωρίς να ανοίξετε καν τον υπολογιστή σας. Το ψυγείο Family Hub λειτουργεί με μια μεγάλη γκάμα φωνητικών εντολών που αποτρέπουν ακόμα και το ακουμπήσετε την οθόνη αφής με λερωμένα χέρια. «Επικοινωνεί» μαζί σας από όποια γωνία της κουζίνας και αν βρίσκεστε απαντώντας σε ερωτήσεις σας όπως ένας αληθινός βοηθός.

Καλωσήρθατε στο μέλλον!