Για τα πολλαπλά οφέλη που έχει για την υγεία μας το ρόδι έχουμε γράψει ξανά, όπως και για το γεγονός ότι σύμφωνα με έρευνα χαρίζει μακροζωία. Πρόσφατα βρήκαμε ένα ακόμη τρόπο που μας κάνει καλό και ο οποίος ξεκινάει από τον πυρήνα του, δηλαδή το κουκούτσι του.

Ο λόγος για το έλαιο ροδιού που παρασκευάζεται από την ελληνική εταιρεία Pom Star με έδρα το Δυτικό Πέλλας, που χαρακτηρίζει το προϊόν της το νέο «χρυσάφι» της ελληνικής γης. Ειδικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του εργοστασίου εμπορίας και μεταποίησης προϊόντων ροδιού κ. Στέφανος Κασσίδης, ανέφερε: «το έλαιο είναι ένα από τα προϊόντα που παράγουμε από τη μεταποίηση του ροδιού και συγκεκριμένα από τον σπόρο του ροδιού, δηλαδή από τα κουκούτσια. Ουσιαστικά το έλαιο που προκύπτει από τον σπόρο, είναι το χρυσάφι του ροδιού. Το παράγουμε από τη σύνθλιψη του σπόρου που είναι το πιο δυνατό συστατικό του ροδιού. Πρόκειται για τη βασική πρώτη ύλη παραγωγής αντικαρκινικών φαρμάκων και καλλυντικών».

Για τη δημιουργία του, πρώτα ξηραίνουν τον σπόρο για να μπορέσουν στη συνέχει να τον συνθλίψουν και να παράγουν το καθαρό έλαιο. Το προϊόν που προκύπτει δε, θεωρείται πρωτοποριακό σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς όπως σημειώνει ο ίδιος είναι οι μόνοι στην παραγωγή ελαίου σε βιομηχανική μορφή. Μάλιστα, το έλαιο ροδιού έχει γίνει ήδη ανάρπαστο στο εξωτερικό και ειδικά στην Γαλλία, όπου χρησιμοποιείται για την παραγωγή καλλυντικών. «Έχει τεράστια ζήτηση και δυναμική το έλαιο ροδιού. Από την Γαλλία μας ζητούν να κάνουμε συμβόλαια για μεγαλύτερες ποσότητες ελαίου που δεν μπορούμε να τις καλύψουμε. Για να καταλάβετε τα μεγέθη, από τους περίπου 1.000 τόνους ροδιού παράγονται 400 κιλά ελαίου. Είναι πολύτιμο, γι αυτό και 1 ml ελαίου κοστίζει ένα ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Κασσίδη, το έλαιο ροδιού «είναι πόσιμο, περιέχει βιταμίνη C που προστατεύει την καρδιά και τις αρτηρίες, είναι αντικαρκινικό και έχει την ιδιότητα να βοηθάει στην ανάπλαση των κυττάρων. Ουσιαστικά βοηθάει τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού μας, να αποκτήσουν αντισώματα και να μπορούν αντιμετωπίσουν τις ασθένειες, όπως ο καρκίνος». Η υψηλή ποιότητα του ελαίου ροδιού πάλι, οφείλεται στο ό,τι «στην μεταποίηση κάνουμε χυμό, αφού πρώτα καθαρίζουμε το μπιμπίκι από τη φλούδα του ροδιού, κάτι που δεν κάνουν οι υπόλοιπες εταιρείες, οπότε παράγουμε καθαρό σπόρο και προχωράμε στην παραγωγή του ελαίου».

Η εταιρεία καλλιεργεί και αξιοποιεί την παραγωγή περίπου 12.000 στρεμμάτων ροδιού και εξάγει το 95% της παραγωγής της. Στη γκάμα της περιλαμβάνονται, νωπά ρόδια, χυμός που καταψύχεται και διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του, μαρμελάδα, βαλσάμικο ξίδι, σος και έλαιο ροδιού. Όπως σημειώνει ο ίδιος, η καλλιέργεια ροδιού είναι κερδοφόρα για τον Έλληνα παραγωγό, καθώς η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, είναι οι μόνες χώρες όπου μπορεί να καλλιεργηθεί στην Ευρώπη λόγω κλίματος.

info
rodihellas.gr