Η μπουράτα (burrata) είναι ένα φρέσκο τυρί από την Ιταλία και στη γλώσσα τους σημαίνει «βουτυρωμένος». Παράγεται από γάλα βούβαλου ή/και αγελαδινό γάλα, πυτιά και κρέμα γάλακτος. Στην ουσία πρόκειται για μοτσαρέλα με πλούσια βουτυράτη γεύση και μαλακό, υγρό εσωτερικό, που αποτελείται από μοτσαρέλα αναμεμειγμένη με κρέμα γάλακτος.

Πιθανότατα παρασκευάστηκε για πρώτη φορά γύρω στα 1900 ή 1920 στην πόλη Αντρια της, μια περιοχή στην περιφέρεια της Απουλίας. Σερβίρεται συνήθως σε θερμοκρασία δωματίου και καλό είναι να καταναλώνεται εντός 24 ωρών. Ταιριάζει άψογα με σαλάτες, ζυμαρικά, προσούτο crudo ή και σε μια απλή μπρουσκέτα με φρέσκια ντομάτα και ελαιόλαδο.