Σύμφωνα με νέα έρευνα του Reuters, η μείωση του χρόνου που περνούν οι εργαζόμενοι στο χώρο εργασίας τους αυξάνει την παραγωγικότητα περιορίζοντας το «σύνδρομο burnout», δηλαδή το αίσθημα της απόλυτης επαγγελματικής εξουθένωσης. Θα μπορούσε όμως κάτι τέτοιο να βρει εφαρμογή και στο χώρο της εστίασης;

Μετά τη βιομηχανική επανάσταση οι εξωφρενικά πολλές ώρες εργασίας έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής καθημερινότητας. Η εξαήμερη εργασία ήταν ο κανόνας με την Κυριακή να είναι παραδοσιακά η μέρα που καθιερώθηκε από τη χριστιανική κοινότητα ως ημέρα ξεκούρασης. Ο Henry Ford είναι αυτός που ουσιαστικά οδήγησε στην εποχή της πενθήμερης εργασίας, πρωτοβουλία πολύ σημαντική για τα τότε δεδομένα η οποία οδήγησε με τη σειρά της στην σταθεροποίηση της ροής των εργασιών και συνεπώς της αποδοτικότητας των εργαζομένων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η συρρίκνωση των ημερών εργασίας μπορεί να αποβεί αποδοτική δεδομένου ότι στις εταιρείες που συμμετείχαν, παρατηρήθηκε αύξηση της αποδοτικότητας του προσωπικού και μείωση του λεγόμενου «συνδρόμου burnout, κάτι που μειώνει σημαντικά τα έξοδα της εταιρείας σε βάθος χρόνου.
Ανάμεσα στις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα συγκαταλέγεται και η «Planio», εταιρεία διαχείρισης project που σχετίζονται με software, με έδρα το Βερολίνο. Ο ιδρυτής της εταιρείας, κος  Jan Schulz-Hofen, είπε στο Reuters ότι εφάρμοσε το σύστημα της τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας και ότι αυτό βοήθησε το προσωπικό να βελτιώσει την απόδοσή του. Το εφάρμοσε επίσης στον ίδιο και παρατήρησε διαφορά. «Δεν έβγαλα λιγότερη δουλειά σε 4 ημέρες γιατί στις 5 ημέρες πιστεύεις ότι έχεις περισσότερο χρόνο και επιτρέπεις στον εαυτό σου περισσότερες διακοπές και τελικά αργείς. Συνειδητοποίησα ότι στις 4 ημέρες πρέπει να είμαι γρήγορος και πιο συγκεντρωμένος αν θέλω να έχω την Παρασκευή ελεύθερη», είπε.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι εφαρμόσιμο στη βιομηχανία της εστίασης; Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες εργασίας στα εστιατόρια με τις 80 ώρες εργασίας την εβδομάδα, τα καψίματα, το άγχος και την έλλειψη διατήρησης των ισορροπιών προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, είναι μερικές μόνο από τις σταθερές που καθιστούν το επάγγελμα του μάγειρα λιγότερο «ελκυστικό» ως επιλογή σταδιοδρομίας. Προφανώς λοιπόν κάτι πρέπει να γίνει και οι πρώτες προσπάθειες ήδη ξεκίνησαν από εστιατόρια δύο και τριών αστεριών Michelin, όπως το Maaemo στο Oslo, που έχει μειώσει τις μέρες λειτουργίας του. Βέβαια, εστιατόρια αυτού του επιπέδου μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε αλλαγές τέτοιου τύπου. Όταν όμως κάνουμε λόγο για χώρους που προσφέρουν πιο προσιτή κουζίνα, μπορούν να κλείνουν 3 ημέρες την εβδομάδα; Πριν λίγους μήνες, ο Paul Kitchng, σεφ του εστιατορίου 21212 στο Εδιμβούργο, εισήγαγε την τετραήμερη εργασία δηλώνοντας: «Είναι μια δύσκολη βιομηχανία και εμείς επιβραβεύουμε την ενέργεια και το πάθος της ομάδας μας. Είμαστε σε μια φάση που επιδιώκουμε τη συνεχή καινοτομία επαναπροσδιορίζοντας κάποια πιάτα και η δημιουργικότητα είναι καίριος παράγοντας για να έχουμε αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι μειώνοντας τις ημέρες εργασίας μας θα την ενισχύσουμε και με αυτόν τον τρόπο θα ανεβάσουμε το μενού και τα πιάτα μας σε άλλο επίπεδο. Ελπίζω ότι η προσπάθεια αυτή θα ευοδωθεί και ανυπομονώ να δω τα αποτελέσματα», είπε ο σεφ. Ο Sat Bains, σεφ του ομώνυμου εστιατορίου στη Βρετανία, ξεκίνησε την εφαρμογή του τετραήμερου πλάνου εργασίας παραδεχόμενος ότι η πρωτοβουλία μπορεί να του κοστίσει οικονομικά, στόχος του όμως είναι η δημιουργία καλύτερων συνθηκών εργασίας.

Δείτε επίσης

Εμείς οι σεφ: Η ζωή στην κουζίνα
«Fair Kitchens»: Μια πρωτοβουλία για πιο «δίκαιες» κουζίνες