Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου μετράει 66 χρόνια παρουσίας στο νησί, έχοντας ως στόχο τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, μέσα από καινοτόμες δράσεις που δεν αφήνουν τίποτα αναξιοποίητο.

Από τα βασικότερα κομμάτια του συνεταιρισμού είναι αναμφίβολα το τυροκομείο, όπου παράγονται τα εξαιρετικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα της Τήνου. Ο κ. Ματθαίος Βίλλας, προϊστάμενος του τυροκομείου, αναλαμβάνει να μας διηγηθεί την ιστορία του, αλλά και τη σημασία που έχει για την τοπική κοινωνία το τυροκομείο και κατ’ επέκταση ο αγροτικός συνεταιρισμός.

«Το τυροκομείο ξεκίνησε από την ανάγκη που υπήρχε να διατεθεί το αγελαδινό γάλα που συλλέγουν καθημερινά οι κτηνοτρόφοι της Τήνου, το οποίο τους δίνει ένα σημαντικό εισόδημα», αναφέρει ο κ. Βίλλας, σημειώνοντας ότι από το 1981 που ιδρύθηκε, το νησί το καλοδέχτηκε. «Υπάρχει προσωπική σχέση των παραγωγών με τον συνεταιρισμό και μία αγαπητική σχέση με το νησί γενικά, καθώς τουλάχιστον το 30% της παραγωγής καταναλώνεται στην Τήνο». Το τυροκομείο στον Τριπόταμο παράγει γραβιέρα, τηνιακό τυράκι (φρέσκο ημίσκληρο τυρί), νωπή μυζήθρα, καυτερή (μαλακό τυρί με αλοιφώδη υφή και έντονη πικάντικη γεύση), τυρί «πέτρωμα» (το κατεξοχήν παραδοσιακό τυρί της Τήνου), βούτυρο και φρέσκο γάλα. Μάλιστα το φρέσκο γάλα αμέσως μόλις φτάσουν οι καρδάρες στο τυροκομείο νωρίς το πρωί παστεριώνεται, εμφιαλώνεται σε χάρτινες συσκευασίες και σε 3 ώρες από την άμελξή του βρίσκεται στο πρατήριο του συνεταιρισμού και στα καταστήματα της Τήνου και από εκεί στα σπίτια των κατοίκων, που ξεκινούν την ημέρα τους με ένα ποτήρι από το δικό τους γάλα. Βέβαια, όπως μας λέει ο κ. Βίλλας, «το γεγονός ότι πρόκειται για φρέσκο προϊόν περιορίζει τη διάθεσή του στα όρια του νησιού, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα προϊόντα του τυροκομείου που διατίθενται και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων και σε καταστήματα στην Αθήνα».

Ο τουρισμός τονώνει τη ζήτηση
«Την τελευταία 10ετία που η Τήνος έχει γίνει από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς έχουμε διαπιστώσει ότι τα προϊόντα του συνεταιρισμού έχουν γίνει πιο γνωστά. Εχει αυξηθεί η ζήτησή τους», σημειώνει ο κ. Βίλλας. Οπως είναι φυσικό, η αυξημένη ζήτηση σημαίνει ότι η ντόπια παραγωγή δεν είναι πάντα δυνατόν να την καλύψει. Το τυροκομείο της Τήνου, όμως, δεν εισάγει καθόλου γάλα, μένοντας πιστό στον αρχικό του σκοπό, να στηρίζει τους παραγωγούς του νησιού. «Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του τηνιακού γάλακτος και μόνο», τονίζει ο κ. Βίλλας, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό τον λόγο δεν σκέφτονται καθόλου και το κομμάτι των εξαγωγών. «Δεν θα έχουμε την πρώτη ύλη για να καλύψουμε τόσο αυξημένη ζήτηση».

Αέναος κύκλος παραγωγής
Στη λογική της υποστήριξης και ενίσχυσης των εισοδημάτων των παραγωγών του νησιού, ο συνεταιρισμός αναζητάει συνεχώς τρόπους να διευκολύνει τα σχεδόν 450 ενεργά μέλη του. Μεταξύ άλλων, τα τελευταία χρόνια έχουν παραχωρήσει κτιριακές εγκαταστάσεις για το δημοτικό ελαιοτριβείο, δίπλα στο τυροκομείο, λύνοντας ένα σημαντικό πρόβλημα των αγροτών που αναγκάζονταν να μεταβούν σε γειτονικά νησιά για την έκθλιψη του ελαιόκαρπου, γεγονός που, όπως λέει ο κ. Βίλλας, έχει οδηγήσει και σε αύξηση της καλλιέργειας ελιάς στην Τήνο. Παράλληλα, τον τελευταίο χρόνο έχουν δημιουργήσει εγκαταστάσεις κομποστοποίησης στον Τριπόταμο, όπου υπολείμματα του τυροκομείου, του ελαιοτριβείου και φυτικά απόβλητα (κλαδέματα από χώρους πρασίνου και περιβόλια του δήμου και των ιδιωτών) μετατρέπονται σε φυτόχωμα, που καλύπτει τις ανάγκες των αγροτών. Οσο για τα επόμενα βήματά τους, έχουν βάλει σκοπό να ενισχύσουν και το κομμάτι των μεταποιημένων προϊόντων (μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, αγκινάρες, σάλτσες κ.λπ.) που παρασκευάζουν οι γυναίκες της Τήνου.

info
Τυροκομείο, Τριπόταμος, Τήνος, τηλ.: 22830 21184, www.agrotinos.gr / Πρατήριο: Λεωφόρος Μεγαλόχαρης 22, Τήνος, τηλ.: 22830 23289

Photo credits: Ρίτα Φιλιππούση