Προσούτο, σαλάμια, παστράμι, νούμπουλο και λούζα, γλώσσα και βουβαλίσιες μπριζόλες για κεράσματα και ελαφρά δείπνα.

Λύση εξαιρετική και ισότιμη με τα πλατό των τυριών, μια ποικιλία με ελληνικά αλλαντικά, από παραγωγούς που εμπιστευόμαστε για τις πρώτες ύλες και τη γεύση των προϊόντων τους.

Το πλατό των αλλαντικών:

Βουβαλίσια Μπριζόλα Sary
Κρουστό, τραγανό, τρυφερό, άπαχο κρέας από βουβάλι, με πλούσια γεύση και αρώματα καβουρδισμένων ξηρών καρπών σε ένα εξαιρετικό πραγματικά αλλαντικό.
Τα Καραμανλίδικα του Φάνη: Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, Αθήνα, τηλ: 210 3254184.

Παστράμι γαλοπούλας Sary
Εάν δεν αγαπάτε τη γαλοπούλα γιατί τη θεωρείτε «άχαρο» κρέας, με αυτό το παστράμι θα αλλάξετε γνώμη. Ζουμερή και αρωματική, ταιριάζει με τα πιπέρια και το κόλιανδρο του περιβλήματος και δημιουργεί ένα αρμονικό, ελαφρύ αποτέλεσμα.
Αραπιάν: Ευριπίδου 41, Αθήνα, τηλ: 210 3217238.

Προσούτο μοσχαρίσιο
Βουτυράτο χωρίς να είναι λιπαρό, με σωστή αλατότητα, πλούσια καπνιστά αρώματα, μεστή γεύση και μακρά επίγευση, παράγεται από την Κερκυραϊκή Αλλαντοποιία.
Σε επιλεγμένα ντέλι

Σαλάμι τσιρόνι Sary
Ένα ξεχωριστό καπνιστό σαλάμι από τη γνωστή αλλαντοποιία της Δράμας, αρκετά καυτερό, με ωραία κομμάτια λίπους και με διακριτά αρώματα φρέσκιας καυτερής πιπεριάς που του δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Σε επιλεγμένα ντέλι

Νούμπουλο Κέρκυρας Comeco
Ενα χοιρινό ψαρονέφρι με ελάχιστο λίπος, ωραία τραγανή υφή, πλούσια κρεάτινα αρώματα και ευχάριστη γεύση για το κλασικό αλλαντικό της Κέρκυρας.
Το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής: Σοφοκλέους 1, Αθήνα, τηλ: 210 3628738.

Λούζα Μυκόνου Μαδούπας
Η πρώτη τυποποιημένη λούζα από το νησί των ανέμων μόλις έφτασε στην Αθήνα. Με αρώματα θρούμπης και πιπεριού, αρκετά ελαστική και ζωηρόχρωμη σάρκα, με έντονα ζωικά αρώματα, είναι ακόμη αρκετά νεαρή και αντέχει αρκετή ωρίμανση στο σπίτι για να γίνουν αρώματα και γεύση πιο μεστά και πλήρη.
Μιράν: Ευριπίδου 45, Αθήνα, τηλ: 210 3217187 / Τσαμαδού 2 & Γούναρη, Πειραιάς, τηλ: 210 4121766.

Σαλάμι αέρος Αρκαδίας Δαγρέ
Η γνωστή αρκαδική αλλαντοποιία είχε συνδέσει το όνομά της με το εξαιρετικό σαλάμι αέρος που παρήγαγε. Σήμερα παραμένει καλό αν και κάτι δείχνει να έχει αλλάξει στη συνταγή, καθώς τα ευδιάκριτα κομμάτια λίπους δεν είναι το ίδιο τραγανά ούτε το κρέας τόσο χοντροαλεσμένο. Οι κόκκοι του πιπεριού και το σκόρδο παραμένουν δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά του σαλαμιού Δαγρέ.
Μιράν: Ευριπίδου 45, Αθήνα, τηλ: 210 3217187 / Τσαμαδού 2 & Γούναρη, Πειραιάς, τηλ: 210 4121766.

Μπριζόλα βουβαλίσια Μπόρας
Με υφή φρέσκου κρέατος και χαρακτηριστικάαρώματα καπνιστού, φρέσκων ξηρών καρπών, βοτάνων και πιπεριού, έχει ελάχιστο λίπος, είναι ήπια αλατισμένη και πολύ νόστιμη.
Σε επιλεγμένα ντέλι

Σαλάμι αέρος Μιράν
Φτιαγμένο με παραδοσιακή μακεδονική συνταγή, αυτό το ευμέγεθες σαλάμι έχει ωραία αναλογία σε λίπος, βουτυράτα αρώματα και ευχάριστη υφή, με γεύση ευχάριστα πληθωρική και εθιστική.
Μιράν: Ευριπίδου 45, Αθήνα, τηλ: 210 3217187 / Τσαμαδού 2 & Γούναρη, Πειραιάς, τηλ: 210 4121766.

Σαρντινέλα Sary
Η κλασική μορταδέλα με το κελυφωτό φιστίκι εμπλουτίζεται με κομμάτια προσούτο.Η πια καπνιστά αρώματα, ωραία αίσθηση λίπους και γεμάτη γεύση μαζί με βελούδινη υφή είναι τα χαρακτηριστικά της.
Τα Καραμανλίδικα του Φάνη: Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, Αθήνα, τηλ: 210 3254184.

Μοσχαρίσια γλώσσα Sary
Με βαθύ ρόδινο χρώμα, είναι τραγανή, ζουμερή, με ιδιαίτερη υφή με αρώματα και γεύση καπνιστού, που ωστόσο είναι τόσο ισορροπημένα, ώστε να μην καλύπτουν τη χαρακτηριστική γεύση της γλώσσας.
Σε επιλεγμένα ντέλι

Και από Κρασί
Η πολυμορφία αλλά και τα διαφορετικά επίπεδα γευστικής έντασης, που συνήθως συνυπάρχουν σε μια πιατέλα αλλαντικών, αναζητούν ένα ξηρό κόκκινο κρασί, με λεπτό σώμα και εκφραστική μύτη, όπως ο Ορεινός Ηλιος της Σεμέλης. Βέβαια, το ίδιο ταιριαστό θα ήταν και ένα γεμάτο ροζέ, όπως ο Αμέθυστος από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη.

Φωτογραφία STUDIO M