Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου, που μετά από έρευνα κατέληξαν στην απίστευτη διαπίστωση ότι η σούπα μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική με τα φάρμακα στην καταπολέμηση της ελονοσίας!

Πέρυσι είχε δημοσιευτεί έρευνα που επιβεβαίωνε ότι η κοτόσουπα καταπολεμά το κρυολόγημα. Φέτος, μαθαίνουμε ότι οι σπιτικές σούπες μπορούν να έχουν και άλλες θεραπευτικές δράσεις, έναντι της ελονοσίας αυτή τη φορά, που το 2017 ήταν υπεύθυνη για 435.000 θανάτους παγκοσμίως. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ευάλωτοι στη ελονοσία και 219 εκατομμύρια άτομα νόσησαν το 2017.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Archives of Disease in Childhood», ένα μπολ κρεατόσουπας ή σούπας λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των παρασίτων που προκαλούν ελονοσία. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις η ελονοσία θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο οι επιστήμονες ανησυχούν για την πιθανότητα ανάπτυξης ανοχής στα φάρμακα και γι αυτό αναζητούν και εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας.

Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα οι ερευνητές, δοκίμασαν μια ποικιλία από σούπες από τις οποίες ορισμένες αποδείχτηκε ότι διακόπτουν τον κύκλο ζωής του πλασμωδίου, που προκαλεί ελονοσία και το οποίο μεταφέρεται στους ανθρώπους μέσω των τσιμπημάτων των κουνουπιών και είναι υπεύθυνο για περίπου το 99% των θανάτων από ελονοσία. Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από μαθητές δημοτικού στο Λονδίνο να φέρουν δείγματα από σπιτικές σούπες παρασκευασμένες με βάση οικογενειακές συνταγές από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Συνολικά υπήρχαν 56 ζωμοί που επωάστηκαν για 3 ημέρες με διαφορετικές καλλιέργειες του παρασιτικού ελονοσίας για να διαπιστωθεί αν μπορεί να σταματήσει η ανάπτυξη σεξουαλικά ανώριμων παρασίτων. Επίσης, αξιολόγησαν αν τα δείγματα θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πλήρη σεξουαλική ωρίμανση, το στάδιο δηλαδή στο οποίο το παράσιτο μολύνει το κουνούπι. Αν και πολλά δείγματα βρέθηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης παρασίτων, 5 από τους ζωμούς κατάφεραν να μειώσουν την ανάπτυξη κατά 50%, με δύο από αυτούς να αποδεικνύονται τόσο αποτελεσματικοί όσο και τα πιο καινούργια φάρμακα, όπως το dihydartemisinin. Τέσσερις άλλοι ήταν περισσότερο από 50% αποτελεσματικοί στην παρεμπόδιση της πλήρως σεξουαλικής ωρίμανσης του παρασίτου, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλλει στη διακοπή της μετάδοσης της νόσου.

Αν και τόσο η κοτόσουπα όσο και η σούπα λαχανικών και η κρεατόσουπα είχαν την ίδια προστατευτική επίδραση δεν εντοπίστηκε κανένα συγκεκριμένο κοινό συστατικό σε αυτές που να εξηγεί την παρεμπόδιση της ανάπτυξης του πλασμωδίου. Οι ερευνητές υποστηρίζουν την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω μελετών για την εύρεση του δραστικού συστατικού και εξηγούν ότι τέτοιες έρευνες είναι πολύ σημαντικές γιατί αναδεικνύουν πόσοι ανεκμετάλλευτοι πόροι ενδέχεται να υπάρχουν στον αγώνα καταπολέμησης σοβαρών ασθενειών.

Δείτε επίσης

Γιουβαρλάκια: Οι αναγνώστες του Olivemagazine.gr ψήφισαν την αγαπημένη τους σούπα!

7 tips για να φτιάξεις την τέλεια κοτόσουπα

Η κοτόσουπα καταπολεμά και επιστημονικά το κρυολόγημα