Η Ερμίνα Νοντάρι αγαπά τον καλό καφέ και τα καλά βιβλία. Ασχολείται με τη διανομή του καφέ στο διεθνές δίκτυο Critical Coffee. Και είναι μέλος της διεθνούς οργάνωσης Slowfood. Στο παρακάτω άρθρο διηγείται την ιστορία της στον χώρο της διανομής του καφέ.

Κάθε φλιτζάνι καφέ που καταναλώνουμε επηρεάζεται από την ταυτότητα του ίδιου του καφέ. Όταν άρχισα να ασχολούμαι με τον καφέ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σκέφτηκα κυρίως να προωθήσω τον εσπρέσσο και τον καπουτσίνο, μόνο ως έκφραση της ιταλικής κουλτούρας.

Ξεκινώντας να εργάζομαι ως barista δεν γνώριζα πολλά πράγματα για τον καφέ, με αποτέλεσμα να μην έχω επαρκείς πληροφορίες να περάσω στον πελάτη σχετικά με το προϊόν που ήθελα να τους πουλήσω. Οι παραγωγοί ήταν πολύ μακριά, δεν μπορούσα να έρθω σε επαφή μαζί τους και όλη η εργασία τους χανόταν στον… χωροχρόνο μαζί με την ταυτότητα του καφέ που προσπαθούσα να πουλήσω. Με άλλα λόγια χανόταν στη… διαδρομή η ιχνηλάτηση της προέλευσης του καφέ που καταναλώνουμε.
Λίγα χρόνια αργότερα, το Ίντερνετ και η εξάπλωση της ψηφιακής κουλτούρας μείωσαν τις αποστάσεις και διευκόλυναν τις επαφές, ακόμα και με άτομα που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Χάρη στο παγκόσμιο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στον χώρο του Διαδικτύου για την προέλευση και τις ιδιότητες του καφέ, έλυσα τις απορίες μου και συνειδητοποίησα ότι πολύς κόσμος είχε εκφράσει την ανάγκη για μια αντίστοιχη πληροφόρηση.
Πλέον ασχολούμαι αποκλειστικά με την προώθηση προϊόντων που γνωρίζω τα πάντα για την παραγωγή τους. Το κλειδί είναι η ιχνηλάτηση. Και εδώ έγκειται η διαφορά του καφέ που έχει παραχθεί με σωστή γνώση, μεθοδικότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια.
Η ιχνηλάτηση της ιστορίας του κάθε προϊόντος κινητοποιεί τον παραγωγό να αυξήσει τις προσπάθειές του και να σχεδιάσει την παραγωγή του ανάλογα με τις συνθήκες του εδάφους, του κλίματος, των ποικιλιών του καφέ. Με αυτόν τον τρόπο παρακολουθεί όλη τη διαδικασία, ώστε να παράξει ένα αρωματικό αποτέλεσμα που δίνει ταυτότητα στο προϊόν του. Πάνω από όλα όμως, η ιχνηλάτηση τού δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια σχέση με τον πελάτη του, τον δοκιμαστή του καφέ.

Από την άλλη, η ιχνηλάτηση επιτρέπει στον ίδιο τον πελάτη να επιλέξει έναν καφέ που βασίζεται σε μια ετικέτα που περιγράφει λεπτομερώς τι ακριβώς αγοράζει σύμφωνα με τις αρωματικές και γευστικές του επιλογές.
Η διαδικασία παραγωγής του καφέ συνοδεύεται από πολύ περισσότερη πληροφορία σχετικά με τη σύνθεση και την προέλευση των κόκκων, ώστε να βελτιώσει το προφίλ του τελικού προϊόντος που φτάνει στο φλιτζάνι μας και να προσφέρει ποικιλίες καφέ με χαρακτηριστικά που καθορίζονται από το άρωμα και την ταυτότητά του.
Η ιχνηλάτηση γίνεται έτσι συνώνυμο της διαφάνειας.

Το  Slowfood είναι μια διεθνής οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1989 για να αποτρέψει την εξαφάνιση των τοπικών παραδόσεων και εθίμων και να προστατεύσει το δικαίωμα των ανθρώπων να γνωρίζουν τι τρώνε και από πού προέρχεται και πώς οι διατροφικές επιλογές μας επηρεάζουν τον κόσμο γύρω μας. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του το Slow food απέκτησε μέλη σε όλον τον κόσμο, σε περίπου 160 διαφορετικές χώρες, με στόχο να διασφαλίσουν την πρόσβαση όλων μας στο καλό, το καθαρό φαγητό.
Το Slow food θεωρεί ότι το φαγητό συνδέεται με άλλες πτυχές της ζωής μας, συμπεραμβανομένης της κουλτούρας, της πολιτικής, του περιβάλλοντος και της γεωργίας. Μέσω των διατροφικών επιλογών μας μπορούμε συλλογικά να επηρεάσουμε το πώς καλλιεργείται, παράγεται και διανέμεται το φαγητό και εντέλει να αλλάξουμε τον κόσμο.

Δείτε επίσης:
Kaffeost: Ο καφές στη Σκανδιναβία πίνεται με… τυρί

Και όμως υπάρχει επιστημονική εξήγηση στο γιατί μας αρέσει ο καφές

Αλήθεια, πόσα ξέρετε για τη φιλοσοφία του Slow Food;