Το φθινόπωρο είναι η εποχή των μήλων. Η ιστορία τους όμως ξεκίνησε κάποτε στο Καζακστάν.

Η εξελικτική πορεία του μήλου ξετυλίχτηκε με τη βοήθεια του DNA και η ιστορία του γράφτηκε πάνω στους Δρόμους του Μεταξιού, με αφετηρία τις μηλιές του Καζακστάν.

Καθώς στρατιώτες, κτηνοτρόφοι, έμποροι, μοναχοί και άλλοι ταξιδιώτες μετακινούνταν προς κάθε κατεύθυνση μεταφέροντας μαζί τους, μεταξύ άλλων, προϊόντα και ιδέες, εν αγνοία τους μετέφεραν και τους σπόρους από άγριες και εξημερωμένες μηλιές. Αποτέλεσμα, με το πέρασμα των αιώνων, οι περίπου 7.500 ποικιλίες μήλων που υπάρχουν σήμερα.

Η νέα αμερικανοκινεζική γενετική έρευνα θεωρεί πιθανότερη την προέλευση του κοινού μήλου από το Καζακστάν στα δυτικά της οροσειράς Τιεν Σαν, γνωστής και ως «Ουράνια Βουνά». Το πρώτο εξημερωμένο κοινό μήλο ταξίδεψε όμως και προς τα ανατολικά, δημιουργώντας απογόνους με τα τοπικά αγριόμηλα, ωσότου προέκυψαν τελικά τα σημερινά μαλακά και γλυκά μήλα της Κίνας.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Κινέζος καθηγητής Βιοπληροφορικής Ζανγκτζουν Φέι, «αποκαλύψαμε δύο μείζονες εξελικτικές διαδρομές κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού, προς τα δυτικά και προς τα ανατολικά. Κάθε βήμα πάνω σε αυτές τις διαδρομές είχε ως συνέπεια να υπάρχουν αλλαγές στην ποιότητα των φρούτων».

Φωτογραφία: Natalie Grainger | Unsplash

 

Δείτε επίσης:
Μήλο: Το απόλυτο φθινοπωρινό φρούτο

Μηλόπιτα με πράσινα μήλα

Μήλα ψητά με σοκολατένια γέμιση