Η ιδέα δύο φίλων να αξιοποιήσουν την παραγωγή των βιολογικών κρασοστάφυλων που διέθεταν στην περιοχή της Νεμέας ονομάστηκε η Σοφία της Φύσης.

Η ιστορία του ξιδιού, μεγάλη και αρωματική, ξεκινάει από πολύ παλιά, από την εποχή των Αιγυπτίων ακόμα, των Κινέζων και των αρχαίων Ελλήνων. Σήμερα στη χώρα μας, στη μακρόχρονη πορεία ανάδειξης της γεύσης του έχουν προστεθεί νέοι άνθρωποι που με αγάπη, φαντασία και μεράκι το αναβαθμίζουν συνεχώς και του δίνουν τη θέση που του αξίζει. Ένας από αυτούς είναι ο Νίκος Μπουζινέλος, ιδρυτής της Σοφίας της Φύσης από το 2015, ο οποίος μας εξηγεί ότι το ξίδι δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς αρώματα και αρμονικές συνθέσεις είναι εκείνα που δίνουν το πιο ωραίο αποτέλεσμα. «Τα προϊόντα μας χωρίζονται σε 4 κατηγορίες. Το πετιμέζι από Αγιωργίτικο ή Μαλαγουζιά, τα ποικιλιακά ξίδια από Αγιωργίτικο και Ροδίτη απλά ή αρωματισμένα με βότανα και μπαχαρικά, τα γλυκά ξίδια με φρούτα και το βαλσαμικό ξίδι από Αγιωργίτικο με παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Όλα παράγονται από 100% βιολογικά σταφύλια ελληνικών ποικιλιών με κυρίαρχη το τοπικό Αγιωργίτικο, χωρίς την προσθήκη απολύτως κανενός πρόσθετου ή συντηρητικού». H φιλοσοφία τους; Στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: αειφορία, διατήρηση της βιοποικιλότητας, ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών και των παραδοσιακών προϊόντων. Στη συνέχεια ο ίδιος τονίζει: «Εξάγουμε σε πάνω από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο και τα προϊόντα μας φτάνουν στο πιάτο ανθρώπων με πολύ διαφορετικές διατροφικές συνήθειες από τις δικές μας, όπως στην Κορέα».

Ποιο ξίδι να επιλέξεις;
Τα «Αρωματικά Ξίδια» έχουν παραχθεί με την προσθήκη αρωματικών φυτών και μπαχαρικών μέσα στο ξίδι για αρκετές μέρες μέχρι να προσδώσουν στο προϊόν χαρακτηριστική γεύση και άρωμα. Τα «Γλυκά Ξίδια» είναι προϊόντα ένωσης του ξιδιού με το πετιμέζι – και μάλιστα αποτελούν από τα πρώτα προϊόντα της Σοφίας της Φύσης και ένα από τα best sellers της μέχρι σήμερα. «Η παλαίωση του γλυκόξιδου για περισσότερο από 3 χρόνια σε δρύινα βαρέλια που προμηθευόμαστε από τα τοπικά οινοποιεία μάς δίνει το Βαλσαμικό Ξίδι ΝΕΜΕΑ με πλούσια και πολύπλοκη γεύση, αρώματα ξύλου και βανίλιας. Το πετιμέζι φτιάχνεται παραδοσιακά βράζοντας τον μούστο μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο σιρόπι. Στις εγκαταστάσεις μας χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και συμπυκνώνουμε τον μούστο σε συνθήκες κενού ρίχνοντας τη θερμοκρασία βρασμού και διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος των αρωμάτων και των γεύσεων των σταφυλιών που χρησιμοποιούμε».

Από το 2014 η Σοφία της Φύσης διαθέτει οργανωμένες υποδομές γαστρονομικού τουρισμού. «Στις εγκαταστάσεις μας μπορεί κάποιος να μάθει για τον τρόπο που καλλιεργούμε βιολογικά τα αμπέλια μας, να γνωρίσει τη διαδικασία παραγωγής, αλλά κυρίως να δοκιμάσει γεύσεις και να ακούσει ιστορίες και βιώματα της γαστρονομικής μας κουλτούρας».

Τα προϊόντα θα τα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, deli shops, καταστήματα υγιεινής διατροφής και ethnic shops ανά τον κόσμο. Κούτσι, Νεμέα, 27460 23436, sofiatisfisis.gr

Δείτε επίσης:

Ros Solis: Αναψυκτικά με έμπνευση από το ροσόλι του 19ου αι.

Γραβιέρα με παστουρμά από το Τυροκομείο Μανούσος Τσιτσιρίδης

Χαλβάς εξαιρετικός από την οικογένεια Αργουδέλη